İçişleri Bakanlığı'ndan Koronavirüs Kısıtlamalarıyla İlgili Yeni Açıklama - Bugün Başlıyor

İçişleri Bakanlığı'ndan güncellenen koronavirüs tedbirleriyle ilgili yeni açıklama geldi.

İçişleri Bakanlığı'ndan Koronavirüs Kısıtlamalarıyla İlgili Yeni Açıklama - Bugün Başlıyor

Covid- 19 salgını ile mücadelede kontrollü normalleşme döneminde illerimizin risk durumlarına göre hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasına devam edilmektedir.Bu kapsamda Düşük (Mavi) grubunda yer alan Şırnak'ta ve Orta Risk (Sarı) grubunda yer alan Batman, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Uşak, Van'da hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, hafta içinde olduğu gibi 21.00-05.00 saatleri arasında uygulanacak.Yüksek risk (Turuncu) grubunda yer alan Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Bingöl, Burdur, Denizli, Hatay, Kahramanmaraş, Kars, Kırşehir, Manisa, Tunceli'de hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, Cuma 21.00-Cumartesi 05.00 saatleri arasıyla Cumartesi günü saat 21.00'de başlayıp Pazar gününün tamamını kapsayıp Pazartesi günü saat 05.00'de bitecek şekilde uygulanacak.

Çok yüksek risk (Kırmızı) grubunda yer alan Adıyaman, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mersin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Yalova, Yozgat, Zonguldak'ta ise hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, Cuma günü saat 21.00'de başlayıp Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayıp Pazartesi günü saat 05.00'de bitecek şekilde uygulanacak.
• Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulama biçimine göre Cumartesi ve/ veya Pazar günü market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında açık olacak. Yine belirtilen süre içerisinde marketler, bakkallar, manavlar, kasaplar ve kuruyemişçiler telefonla ya da online olarak aldıkları siparişleri teslim edebilecek.
•Cumartesi/ Pazar günü ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacak.
• Lokanta/restoran, pastane ve tatlıcı tarzı işyerleri Cumartesi ve/ veya Pazar günü 10.00-20.00 saatleri arasında paket servis faaliyetlerine devam edebilecek.

• Online sipariş firmaları da Cumartesi ve / veya Pazar günü 10.00-24.00 saatleri arasında siparişleri teslim edebilecek.Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan yüksek ve çok yüksek risk grubundaki illerimizdeki vatandaşlarımızın, Bakanlığımızca daha önce çıkarılan genelgeler doğrultusunda temel ihtiyaç malzemelerine ulaşmaları noktasında herhangi bir zorlukla karşı karşıya kalmamaları için gerekli tüm tedbirler alınmıştır.Kovid-19 salgını ile mücadelemiz sona erip eski normale dönünceye kadar TEMİZLİK, MASKE, MESAFE kurallarına uymaya devam etmeliyiz. Sağlığımız için hepimiz birbirimize karşı sorumluyuz.

Birlikte başaracağız.

edbirlerin gözden geçirilmesi konulu genelgede daha önceki genelgelerle risk gruplarına göre düzenlenen hafta sonu ve hafta içi sokağa çıkma yasakları yenilendi.  Kırmızı kategorideki şehirlerde sadece pazar günleri uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması yeniden Cumartesi günleri de uygulanacak. Koronavirüs bakımından kırmızı kategoride yer alan şehirlerimizde Cuma günü saat 21.00 itibariyle başlayacak sokağa çıkma kısıtlaması Pazartesi günü saat 05.00'e kadar devam edecek.

Ramazan ayında ise Türkiye genelinde hafta sonu kısıtlamaları hayata geçecek.

Sağlık Bakanlığı'nca paylaşılan son verilere göre düşük risk grubunda sadece Şırnak ilimiz yer alırken, Orta risk grubunda, "Batman, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Uşak, Van" illerimiz yer alıyor. Yüksek risk kategorisindeki illerimiz, "Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Bingöl, Burdur, Denizli, Hatay, Kahramanmaraş, Kars, Kırşehir, Manisa, Tunceli" olurken, çok yüksek riskli  ve kısıtlamaların bugün saat 21.00 itibariyle başlayacağı illerimiz ise şu şekilde: 

Adıyaman, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mersin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Yalova, Yozgat, Zonguldak,

CUMHURBAŞKANI NE SÖYLEMİŞTİ?

ERDOĞAN SON KABİNE TOPLANTISININ ARDINDAN ŞUNLARI SÖYLEMİŞTİ:

Devletimizin tüm imkanlarını sonuna kadar zorluyoruz. Şartların el verdiği her durumda normalleşme adımlarını atarak, kısıtlamadan bunalan milletimize nefes aldırmaya, esnafımıza yol açmaya çalışıyoruz. Dünyadaki pekçok ülkeye göre tedbirleri en akılca uygulayan ülkeler arasındayız.

Vaka, ölüm sayıları arttığında tedbirleri güncellemek durumunda kalabiliyoruz.

Ülkemizi bir an önce salgının yol açtığı cendereden kurtarmanın yolu kurallara uyumdan çıkıyor.

Salgının tedbiri hususunda herkesin polisi kendi vicdanı ve aklı olmak mecburiyetindedir. 

Vatandaşlarımızı bir defa daha TAMAM diye ifade ettiğimiz temizlik, maske, mesafe kurallarına sıkı sıkıya riayet etmeye davet ediyorum.

Bugün de salgınla ilgili tüm gelişmeleri ayrıntılı bir şekilde değerlendirdik. Aşılamada ileri yaşlardan başlayarak 15 milyon rakamına ulaşmanın etkilerini sahada görmeye başladık. Bu sayede ileri yaş gruplarının vaka, hasta, yoğun bakım oranlarının belirgin şekilde azaldığını gördük. Yatan hasta, yoğun bakım hastası oranları vaka sayısıyla aynı düzeyde yükselmiyor. Vefat sayılarının artması bizi mevcut uygulamaları gözden geçirmeye mecbur bırakıyor.

İllerimizi kriterlere göre düşük riskli, orta riskli, yüksek riskli, çok yüksek riskli olarak belirleyerek renklere ayırmıştık.

Çok yüksek riskli grubu teşkil eden kırmızı kategorideki illerimizin sayısı nüfusumuzun yüzde 80'ini teşkil eden 58 şehre ulaşmıştır. Elimizdeki veriler ve yaptığımız değerlendirmeler tüm bunlar ışığında şu hususları paylaşma kararı aldık. Türkiye'nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21.00 ve sabah 05.00 olarak haftanın her günü devam edecek. Kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması cumartesi ve pazar olarak sürecek. Kafe ve lokanta gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye'de yüzde 50 kapasite ile tüm Türkiye'de devam edecek. Ramazan ayında ise hep birlikte biraz fedakarlık yapacağız. Ramazan ayı boyunca ülke genelinde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması uygulayacağız. Sadece Ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde lokanta gibi işletmeler sadece paket servisi yapacak. Ramazan ayı boyunca toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleştirilemeyecek. Bu uygulamadan etkilenecek lokanta ve kafe gibi işletmelere bazı katkılar sağlayacağız. Nisan ve Mayıs aylarında normalleşme kapsamında sigorta primi desteğinden faydalanamayanların prim yüklerini üstlenecek, kişi başı 1500 lira nakdi ödeme yapacağız.

Vatandaşlarımızdan bayram ile birlikte her alanda özgürlüğümüzü gönlümüzce yaşacağımız bir Türkiye fotoğrafına kavuşmak için bu süreci dikkatle ve hassasiyetle değerlendirmeyi rica ediyorum. Hepinize sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum.