İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan Kontrollü Normalleşme Süreci Mesajı: Yeni ve Daha Yoğun Denetim Modeline Geçiyoruz

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, koronavirüs salgınında kontrollü normalleşme dönemine geçişe dair bir mesaj yayımladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan Kontrollü Normalleşme Süreci Mesajı: Yeni ve Daha Yoğun Denetim Modeline Geçiyoruz

Türkiye'nin merakla beklediği kontrollü normalleşme dönemine ilişkin açıklamalar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dün akşam saatlerinde Kabine toplantısının ardından yapılmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan, az risk ve orta riskli illerimizde bir çok işletmenin tekrar kepenklerini açarak müşteri kabul edebileceğini, yüksek riskli ve riskli bölgelerde ise bir süre daha tedbirlerin devam edeceğini ilan etmişti.

Yeni İş haberleri yayımlandı. Son iş haberlerini takip etmek, diğer adaylarla iletişime geçmek ve arkadaşlık kurmak için TIKLA VE İNDİR.

Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarının az ve orta riskli bölgelerde kalkacağını, yüksek ve çok yüksek riskli illerimizde ise kısıtlamanın pazar günleri geçerli olacağını belirten Erdoğan, kısıtlamalarla ilgili vatandaşların ayrıntılı bilgilendirmelere Valiliklerden erişebileceğini belirtmişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yeni dönemle ilgili yayımladığı mesajda, yeni ve daha yoğun denetim modeline geçileceğini vurgularken , vatandaşlara tedbirlere uyum konusunda tekrar çağrıda bulundu. Bakan Soylu, "İllerimizin risk düzeyine göre “Kontrollü Normalleşme” döneminde YENİ ve DAHA YOĞUN DENETİM modeline geçiyoruz. Milletimizin fedakarlığı ve kurallara uyma hassasiyetiyle, bu süreci inşallah birlikte atlatacağız. Temizlik Maske Mesafe ve tüm kurallara uyarak hep birlikte..." ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE SÖYLEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beştepedeki Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısının ardından gerçekleştirdiği ulusa sesleniş konuşmasında koronavirüs tedbirlerine ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:

Korona salgınına tedbirleri almamızın üzerinden büyük yol geçti. 18 Mart 2020'de iş dünyamız ve tüm kesimler ile yaptığımız toplantı ile ortak karar ile kapsamlı tedbirleri paylaştık. Salgının aşağı yönlü olduğu dönemlerde gevşetilmeler yaptık. Süreç içerisinde salgından etkilenen tüm kesimler için destekler uygulamaya alındı. 

Salgın tedbirleri nedeniyle işi bozulan geliri azalan vatandaşları takip ederek pek çok yolla desteklemeye çalıştık. Kimi ülkelerde sağlık ve ekonomideki sıkıntılara Türkiye'de oluşmasına neden vermektedir. Dünya ve Türkiye'de 1 yıllık duruma baktığımızda Türkiye her alanda herkesin takdirle takip ettiği yerde durmaktadır. Her konuda örnek alınan bir ülke durumundayız. Bugün 9 milyonu bulan aşılama sayısı ile nüfusunun yüzde 10'undan fazlasına ulaşan Türkiye, dünyada ilk 5 ülke arasında yer almaktadır. Hiçbir vatandaşımızı doktorsuz, maskesiz , ilaçsız bırakmadık.

Birilerinin sürekli sorduğu MB rezervlerindeki hareketlilik, bu dönemin ne kadar zor olduğunu gösterir. Milletimiz , kasadaki tüm paranın halkımızın yanında olduğunu bilsin. Dünyadaki ve özellikle de AB'deki durumu yakında izleyerek salgınla mücadeleyi güncelliyoruz. 

Daha önce söz verdiğimiz gibi bugün yeni kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz. 

Sağlık Bakanlığı ve bilim kurulu 100 bin nüfusa düşen vaka sayısı başta olmak üzere illeri sınıflandırdı. 81 ilimiz , düşük riskli mavi, orta riskli sarı, yüksek riskli turuncu, çok yüksek riskli kırmızı olarak renklere ayırdık.

Her hafta risk durumuna göre illerin durumu güncellenecek. 1 haftada bir normalleşme uygulaması güncellenecek. İller bu güncellemeyi gözden geçirecek ve yeni düzenlemelere gidilecek. Tedbirlerin gevşetilmesi kararı, salgının her ildeki iyileşme ve kötüleşme durumuna göre verilecek. Vatandaşlarımız günlük hayatında maske, mesafe ve temizliğe ne kadar riayet ederse illerde normalleşme o kadar hızlı başlayacak. Aksi bir durumda, salgının arttığı yerlerde kısıtlamalar tekrar genişletilecek. Her ilimiz, salgın tedbirlerinin ne düzeyde uygulanacağını kendi belirleyecek. 

Normalleşme adımlarının nasıl atılacağı adımlarını görüştük. Buna göre hata sonu sokağa çıkma yasağı düşük ve orta riskli illerde kalkarken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde pazar günü devam edecek.

Ülkemizin tamamında sürek akşam yasağı ise sürecek. 

Okullar Türkiye geneli okul öncesi ve ilkokullarda 8 ve 12'inci sınıflarda eğitim öğretime açılacak.

Düşük ve orta riskli yerlerde diğer kademelerde de eğitim öğretime başlanacaktır. Yüksek ve çok yüksek riskli yerlerde sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak.

Restoran , lokanta, çay bahçesi çok yüksek riskli yerler dışında, sabah 7 ile akşam 19 arasında yüzde 50 kapasite ile sürdürebilecek.

Halı saha yüzme havuzu düşük ve orta yerlerde sabah 9 akşam 19 arasında. 

Kamunun çalışma saatleri normale döndürülecek. İhtiyaç halinde valilikler düzenleyecek.

65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşlar için düzenleme , düşük ve orta riskli illerde kaldırıldı. Yüksek ve çok yüksek yerlerde ise artırılacak.

Nikah ve merasimler düşük yerlerde 100, orta ve yüksek yerlerde ise 50 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılacak.