Hastalığı Ayakta, Hafif ve Ağır Atlatanlar: Koronavirüsün Kalıcı Etkileri Açıklandı

Son dakika haberi: Koronavirüsün kalıcı etkileri hakkında bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada hastalığı ağır atlatanlar ile hafif şekilde ayakta atlatanlarda daha sonra görülebilecek hastalıklara yer verildi.

Hastalığı Ayakta, Hafif ve Ağır Atlatanlar: Koronavirüsün Kalıcı Etkileri Açıklandı

Koronanın kalıcı etkileri açıklandı.

Koronavirüse yakalanan, hastalığı atlatmış olan vatandaşlar için yeni bir açıklama geldi. Ankara Şehir Hastanesi Kalp Damar Hastanesi Radyoloji Bölümü doktorlarından Prof. Dr. Nilgün Işıksalan Özbülbül yaptığı açıklamada coronanın insan vücudunda bırakabileceği kalıcı etkiler hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Nilgün Işıksalan Özbülbül açıklamasında , koronanın enfeksiyonunun akciğerlerde oluşturduğu tahribarın yanı sıra bazı organlarda da işlev bozukluğuna neden olduğunu söyledi. 

Prof. Dr. Özbülbül, koronavirüse yakalanan genç ve orta yaştaki hasta grubundan, korona sonrası nefes darlığı ya da sonradan ortaya çıkan göğüs ağrısı gibi şikayetler ile  hastaların geldiğini ve gelen hastalarda kalp tutulumu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özbülbül yaptığı son dakika açıklamasında, "Şu ana kadar hep dikkatler aslında akciğerler üzerineydi. Çünkü virüsün akciğer üzerinde oluşturduğu tahribat ile birlikte hastalar solunum yetmezliğiyle hayatlarını kaybediyorlardı. Ancak zaman ilerledikçe salgının ilk zamanlarına göre biz de kalp kası tutulumu olduğunu daha iyi fark ettik ve bununla ilgili görüntüleme bulgularıyla karşılaştık. Covid-19 enfeksiyonunu ayakta ve hafif atlatan hastalarda biz birkaç ay sonra özellikle genç ve orta yaş hasta grubunda kalp MR'ında kalp kası tutulumu olduğunu fark ediyoruz ve bunlar hastaların büyük bir kısmı. Sıklıkla bu bulguya rastlıyoruz. Yatarak tedavi olan ve ağır bir Covid-19 enfeksiyonu geçiren hastalarda ise zaten bunların 3'te 1'ine yakınında çok ciddi kalp kası tutulumu meydana geliyor. Bunlar, kalpte ritim bozuklukları, kalp yetmezlikleri, kalpte kasılma kusuru ve hayatı kaybetmeye kadar giden çok ciddi klinik sonuçlara neden olduğunu biliyoruz" dedi.

Özbülbül, "Biz kalp kası tutulumu için kalp MR'ını yapıyoruz. Kalp MR'ı radyasyon olmayan, sadece manyetik alan aracılığıyla bizim hastanın vücudundan görüntüleme elde ettiğimiz bir sistem. Hasta sırt sütü makineye uzanıyor ve koldan bir ilaç vererek biz kalple ilgili görüntüler elde ediyoruz. Bunlar ile neyi değerlendiriyoruz? Kalbin kasılma fonksiyonunu, virüsün hem direkt olarak hem de hastanın bağışıklık sisteminin oluşturduğu kalp kası üzerindeki hasarı görüntülüyoruz. Buna bağlı bir takım matematiksel hesaplarla çok detaylı olarak incelememizi gerçekleştiriyoruz" dedi.

HASTALIĞI AYAKTA VE ORTA ŞİDDETTE ATLATANLAR...

Bu sınıflara giren hastalarda daha sonra kalpte tutulumlar gözlendiğini belirten Özbülbül, "Özellikle genç ve orta yaş hasta grubunda Covid-19'u geçirdikten sonra geçmeyen nefes darlığı ya da sonradan ortaya çıkan göğüs ağrısı gibi şikayetler konusunda hasta çok uyanık olmalı, bu konuda farkındalığı olmalı ve bunu geçirdiği akciğer enfeksiyonu ile ilişkilendirmeden kalp kası tutulumu olabileceği yönünde bir doktora başvurmalı. Şunu da ilave etmek istiyorum. Biz sadece kalp kası tutulumunu değil kalp zarı tutulumunu da görüyoruz. Bazen de ikisini birlikte görebiliyoruz. Dolayısıyla bu şikayetler kalp tutulumuyla alakalı olabileceği için hastaların mutlaka bir hastaneye başvurmaları gerekiyor" dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA