Fatih Portakal'a 3 Yıla Kadar Hapis İstendi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci Fatih Portakal Hakkında, "Tekalif-i Milliye" ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine yönelik yaptığı açıklama nedeniyle 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.  

Fatih Portakal'a 3 Yıla Kadar Hapis İstendi

Başsavcılık, Portakal'ın sosyal medya paylaşımının, bankalarda mevduatı veya tasarrufu bulunan mudilerin paralarının devlet tarafından koronavirüs salgını bahane edilerek istenebileceğine, salgın sonrası ise geri ödenebileceğine yönelik algı ve kanaat oluşturmaya yönelik olduğu değerlendirmesini yaparken, soruşturma kapsamında Portakal'ın şikayete konu twitter linkine İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliğinin 8 Nisan tarihinde erişim engeli verdiği de belirtildi.

Başsavcılık açıklamasında, "Bankacılık Kanunu 74'ncü madde gerekçesi ve ülkemizin Kovid-19 ile yaptığı mücadele ortamı dikkate alındığında, şüphelinin yaptığı paylaşımın bankalarda mevduatı ve tasarrufu bulunan mudilerin paralarını devlet tarafından corona virüs salgını bahane edilerek istenebileceğine, salgın sonrası ise geri ödenebileceğine yönelik algı ve kanaat oluşturmaya yönelik olduğu kanaatine varılmıştır" ifadeleri yer alırken, iddianamede Bankacılık Kanunu 74'üncü maddesine de yer verilerek, bankacılık sektörünün itibar ve güvenilirliği korumayı ve müşteki BDDK'nın itibarını sarsacak şekilde haber yapılmasının engellenmeye amaçlandığı belirtildi. Kanun maddesinin gerekçesinde ilgili madde de yer alırken, iddinamede Portakal'ın savunmasında, "Paylaşımın tamamiyle ironi nieliğinde" olduğuna yönelik ifadeleri de yer aldı.