Fahrettin Koca'dan İstanbul ve Sokağa Çıkma Yasağı Açıklaması

Son dakika haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 'dan coronavirüs hakkında son durum açıklaması geldi. Bakan Koca, Anadolu 'a evde kalındığını , ancak İstanbul 'da buna çok uyulmadığını söyledi. Bakan, herkesin evde kalmasını söyledi ve "En sert tedbir sokağa çıkma yasağı olabilir, ama ille de devletin böyle bir yasak getirmesi mi gerekir?" dedi.

Fahrettin Koca'dan İstanbul ve Sokağa Çıkma Yasağı Açıklaması

Fahrettin Koca'dan İstanbul ve sokağa çıkma yasağı açıklaması.

Hürriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Ahmet Hakan , bugün flaş bir yazı kaleme aldı. Hakan kaleme aldığı yazısında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile yaptığı görüşmeyi kaleme aldı ve corona virüste son durumu açıkladı. 

ANADOLUDA EVDE KALINIYOR AMA İSTANBUL'DA...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgını nedeniyle yapılan 'evde kal' çağrılarına Türkiye 'nin birçok bölgesinde uyulduğunu söyleyen Bakan Koca, İstanbul 'da bu kurala uyulmadığını söyledi ve "İstanbul'u tutamıyoruz" dedi.

EN SERT TEDBİR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca , sokağa çıkma yasağı hakkında Ahmet Hakan 'a "En sert tedbir sokağa çıkma yasağı olabilir, ama ille de devletin böyle bir yasak getirmesi mi gerekir?" ifadesini kullandı.

Türkiye 'ye mesajınız nedir? sorusuna Bakan Fahrettin Koca şu şekilde cevap verdi: 'Eve kapanmak şart... Hatta odalara kapanmak lazım.' dedi ve evlerde odalara kapanma hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Evdeki bireylerin birbiriyle teması kesmesi gerekiyor. İlişkinin minimize edilmesi şart. Kullanılan malzemenin paylaşılmaması gerekiyor, üç-beş adımlık mesafede kalmaları gerekiyor. Yaşlıların daha fazla etkilendiğini biliyoruz ama gençler ve orta yaşlılarda etkisi yok anlamına gelmez bu. Gençler taşıyıcı olabiliyor.'"

ÇÖZÜM: İZOLASYON

Corona virüse çözüm nedir sorusuna Bakan Koca, 'İzolasyon... İzolasyon... İzolasyon... Şu dönemde mutlak izolasyonu sağlamamız gerekiyor. İki-üç haftalık süreçte mutlak izolasyon şart.'

'Anadolu'da büyük ölçüde sağlanıyor ama İstanbul'u tutamıyoruz. İstanbul'u görüyorsunuz' dedi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Bakan Koca sokağa çıkma yasağı konusunda "Herkesin evinde izole olması gerekiyor. Bunun sağlanması lazım. Bunun ciddiye alınması gerekir. En sert tedbir yasaklama olabilir. Ama ille de devletin böyle bir yasak getirmesi mi gerekir? Hepimiz bu izolasyonu sağlayabiliriz. Bunun sağlanması için çağrılarımız devam edecek. Daha sert ve keskin çağrılar yapacağız. İki-üç hafta evimize kapanarak bu dönemi geçirebiliriz.'" dedi.

CORONA ETKİSİ NE ZAMAN AZALACAK?

Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Corona virüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal "Ellerinizi sık sık yıkayın, olmuyorsa el dezenfektanı kullanın, olmuyorsa kolonyayla temizleyin. Kalabalık yerlere girmeyin, aranıza mesafe koyun. Bulaşma zinciri en net nasıl kırılır? Bir araya gelmemekle, evden çıkmamakla, sonra elini temizlemekle. Çünkü eline bulaşsa bile hemen yıkarsan buradan kırdın zinciri" dedi.

Haziran ayı başında rahatlama olacağını söyleyen Ünal "Vatandaşlarımız her şeye çok riayet ederse, evden çıkmazsa, ellerini yıkarsa, esas destek orada, kilit nokta orası, yani bu benim kişisel tahminim böyle giderse yaz ayları civarında, yaz aylarına gelirken bir rahatlama olacağını umuyorum. Tabi kalbimin bir köşesi böyle olsun istiyor ama mümkün olduğu kadar sıyrılıp baktığım zaman tedbirler çok iyi olmak kaydıyla inşallah Haziran başına falan bir rahatlama olacağını umuyorum." dedi.