Fahrettin Koca: "Ne Yazık ki Tedbirlere Uyum Azalıyor"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bir son dakika açıklamasında bulundu ve vatandaşların tedbirlere uymadığını söyledi.

Fahrettin Koca: "Ne Yazık ki Tedbirlere Uyum Azalıyor"

Son dakika: Bilim Kurulu sonrası açıklama.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu sonrası açıklama yaptı. İşte Bakan Koca'nın açıklamaları:

"Şimdi Alman menşeli Biontech aşısı elimize ulaştı. Nisna ayı başında bu 4.5 milyon doza ulaşacak. Buna ek olarak 30 milyon dozluk opsiyonlu anlaşma yapıldı. 

Başında Türk bilim insanlarının olduğu Biontech aşısının gelmesi ile Türkiye aşıdan daha fazla yararlanacak. 

Aşının uzun vadeli bir ihtiyaç olacağı açıktır. Böyle bir salgında başka ülkenin aşısına bel bağlamak yanlıştır. Tedariğin yanı sıra ekonomik sıkıntılar da olur. Yerli aşı çalışmalarımız bu anlaşyışla sonuca doğru önemli gelişmeler kaydediyor. 

Erciyes Üniversitesi 2. fazda. Ülkemiz bugün virüs benzeri parçacık aşısının faz 1 çalışmasına başladı. Bu aşı türü , tüm dünyadaki en önemli aşı adaylarından biridir. Yerli aşıda sıralanacck başka gelişmeler de var.

AŞIDA YENİ TEKNİK

Aşıda yeni teknik söz konusu. Bu yeni teknik, aşının burundan spreyle yapılması söz konusu. bunun için de faz 1 çalışması yakında başlayacak. Türk bilim insanları eğer başarırsa bu ilk olacak. 

Size aylar önce söylediğim sözü hatırlayın. Tarihte son bulmamıpş salgın yoktur. İnsanlık kovid savaşının sonuna geldi dayandı. İnsanlık bunu basit iki tedbir ve aşı ile başarıyor. 

Tedbirlere uyumsa ne yazık ki giderek azalıyor. Her birinizin beklediği cevap var. Hepinizin sorduğu soru aynı. Bu böyle ne kadar sürecek? Buna kesin cevap verilemez. 

Tedbirlere tam uyum size bağlı. Planlarımıza göre 100 milyondan fazla aşı mayıs sonuna kadar elimizde olacak. 50 milyonm kişi aşılanacak ve koruyuculuk başlayacak.