Dünyayı Umutlandırmıştı! Koronavirüs Aşısında Korkutan Gelişme

Oxford Üniversitesi ve Astrazeneca tarafından geliştirilen kovid-19 aşısının yetişkinlerde kan pıhtılaşmasına neden olduğu raporlarının ardından toplamda 11 ülke aşının kullanımını askıya aldı.

Dünyayı Umutlandırmıştı! Koronavirüs Aşısında Korkutan Gelişme

İrlanda, AstraZeneca aşısının kan pıhtılaşmasına neden olduğu şüphesiyle aşı kullanımını askıya alan son ülke oldu. İrlanda Sağlık Bakanlığınca yapılan açıklamada, ulusal Bağışıklama Komitesi'nden gelen yeni bilgiler neticesinde tedbir amaçlı bu kararın yürürlüğe konulduğu kaydedildi. İrlanda Tıbbi Başhekim Yardımcısı Glynn ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "AstraZeneca'nın Kovid-19 aşısı ile kan pıhtılaşması arasında herhangi bir bağlantı olduğu sonucuna varılmadı.

Ancak, Ulusal Bağışıklama Danışma Komitesi İrlanda'daki AstraZeneca aşılama programının geçici olarak durdurulmasını tavsiye etti" ifadelerini kullandı. Birleşik Krallık'ta 11 milyondan fazla kişiye uygulanan aşıyla ilgili çelişkili ifadeler Avrupa ülkelerinde tedirginliği artırıyor. Birleşik Krallık İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Dairesi ise aşıyla ilgili endişe duyulacak bir durum olmadığını açıkladı. DSÖ aşı ile kan pıhtılaşması geliştirme riski arasında bir bağlantı olmadığını kaydederek, ülkelerin kan pıhtılaşmasına neden olduğu endişesiyle aşılama programını durdurmaması gerektiğini bildirmişti. Astrazeneca aşısı şimdiye kadar Avusturya, İtalya, Bulgaristan, Romanya, Estonya, Litvanya, Lüksemburg, Letonya, Norveç , İzlanda ve İrlanda'da askıya alınmış aşı kategorisine girmiş durumda.