DSÖ’den Korutan Açıklama: Avrupa’nın Yarısından Fazlasına Bulaşacak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Bölge Direktörü Kluge, Omicron varyantının baş göstermesiyle koronavirüsün 6-8 hafta içerisinde Avrupa’nın yarısından fazlasına bulaşabileceğini ifade etti.

DSÖ’den Korutan Açıklama: Avrupa’nın Yarısından Fazlasına Bulaşacak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, video konferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında, DSÖ Avrupa bölgesinde yılın ilk haftasında 7 milyondan fazla Omicron vakası tespit edildiğini, bir önceki haftaya göre iki kattan daha fazla artış görüldüğünü aktardı.

DSÖ tarafından yapılan açıklamada, Omicron’un aşı karşısındaki direncini tespit etmek için de daha kesin verilere ihtiyaç olduğu vurgulanırken, önümüzdeki haftalarda bu konunun netlik kazanacağı belirtildi.

Avrupa'da 26 ülkenin her hafta nüfusunun yüzde 1'inden fazlasına Kovid-19 bulaştığını bildirdiğini aktaran Kluge, ülkelerin sağlık sistemlerinde büyük baskı oluşabileceğine değindi

Klug, Omicronun yayılımına baktıklarında Delta’dan daha yüksek hızda yayıldığını gördüklerini belirtti.

6-8 hafta içinde Avrupa’nın yarısından fazlasına bulaşabilir

Kluge, Sağlık Ölçüm ve Değerlendirmeleri Enstitüsünün (IHME) tahminlerine göre önümüzdeki 6-8 hafta içerisinde Avrupa bölgesindeki nüfusun yüzde 50’sinden fazlasının Omicron’a yakalanma tehlikesi olduğunu belirtirken, sağlık merkezlerinin tedbir alması konusunda da uyarılarda bulundu. Kluge Omicron varyantının aşılamanın daha az olduğu Avrupa'nın doğu ülkelerine sıçradıkça daha fazla can kaybı yaşanmasından derin endişe duyduğunu vurguladı.