DSÖ'nün Kafası Çok Karışık! Koronavirüs İlacıyla İlgili Önce Paylaştılar, Sonra Sildiler

Çin'de yürütülen ve merakla beklenen klinik testin sonuçları Gilead Sciences tarafından geliştirilen remdesivir isimli ilacın koronavirüs hastalarını iyileştiremediği, hastaların ölümünü engeleyemediğine yönelik araştırma sonuçları DSÖ tarafından önce yayımlanıp, daha sonra yayından silindi. Gilead Sciences sözcüsü, DSÖ'nün sonuçları yanlış aktarıldığını iddia etti.

DSÖ'nün Kafası Çok Karışık! Koronavirüs İlacıyla İlgili Önce Paylaştılar, Sonra Sildiler

Koronavirüs Konusunda Umutlandıran İlaç Başarısız Oldu mu, Olmadı mı?

Dünya Sağlık Örgütü'nün resmi sayfasında yayımlanan fakat daha sonra kaldırılan araştırmanın özetinde, remdesivir ilacının koronavirüs üzerindeki etkisini araştıran denemelerin yeterli başarı sağlayamadığı kaydedildi.

DSÖ'den Bagozzi, sonuçların perşembe günü yanlışlıkla yayımlandığını iddia ederek, "Araştırmacılar tarafından DSÖ'ye sunulan taslak metin yanlışlıkla internet sitesinde yayımlandı ve hata fark edilir edilmez kaldırıldı. Makale şu an hakem değerlendirmesinden geçiyor ve DSÖ değerlendirme yapmak için önce son versiyonunu bekliyor" ifadelerini kullandı. Gilead sözcüsü Flood ise DSÖ'nün paylaşımında araştırmanın doğru bir şekilde aktarılmadığı iddia edilirken, çalışmada incelenen çok az hasta olduğu için araştırmanın erken durdurulduğunu ve bu yüzden istatistiksel olarak anlamlı sonuç alınamayacağını söyledi. Araştırmanın DSÖ tarafından yanlışlıkla paylaşılan özetinde, "Erken sonlandırılan ve ağır Covid-19 semptomları gösteren hastalarla yapılan denemelerde remdesivirin klinik ve virolojik faydasına rastlanmadı" ifadeleri yer almıştı.