DSÖ'den Koronavirüs Konusunda Korkutan Açıklama: İkinci Yıl En Ölümcül Yıl Olacak...

Dünya Sağlık Örgütü, yayımladığı yazılı açıklamada, koronavirüs salgınının dünya çapındaki ikinci yılının en ölümcül yıl olmasının beklendiği, zengin ülkelerin çocukları aşılamak yerine ellerindeki fazla aşıları aşıya ulaşımda sıkıntı yaşayan ülkelere aktarması gerektiği belirtildi.

DSÖ'den Koronavirüs Konusunda Korkutan Açıklama: İkinci Yıl En Ölümcül Yıl Olacak...

DSÖ'den yapılan açıklamada, koronavirüs salgınının devam ettiği vurgulanırken, bazı zengin ülkelerin 12 yaş üstüne de aşılamayı başlattığı hatırlatılarak, çocuklar için uygulanan aşılar yerine aşıya erişimde sıkıntı yaşayan , üst yaş grubu sıkıntıdaki ülkelere aşıların ulaştırılmasının büyük öneme sahip olduğu vurgulandı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, "Salgının ikinci yılı ilkinden daha ölümcül olacağa benziyor. Çocuk ve ergenlik çağındakileri aşılayan ülkelerin bu durumu yeniden düşünmesi ve bunun yerine COVAX'a aşı yapmaları konusunda çağrıda bulunuyorum" dedi.

DSÖ uyardı: “Covid-19 çekip gitmiyor, aksine salgın büyüyor”

ABD'DE MASKE ZORUNLULUĞU KALKIYOR

Aşılama konusuna ağırlık veren ABD'de koronavirüs aşısının her iki dozunu da yaptıranlara maske zorunluluğu dış mekanlarda kaldırılıyor. İç mekanların çoğunda da ilgili zorunluluk kaldırılmaya başlandı. Sosyal mesafe kuralı ise koronavirüs aşısı yaptıranlar için uygulanmayacak. ABD'de bazı eyaletlerde 12 yaş üstü aşılama da hız kazanmış vaziyette. Çocuklarını aşılatmak istemeyen ailelerin teşvikine de hız verilmiş vaziyette. Amerika'da aşı olanlara maske zorunluluğu kalkıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi aşı olanlar için yeni kararları açıkladı.

Buna göre koronvirüs aşısının her iki dozunu da olanlar dış mekanlarda maske takma zorunluluğundan muaf tutulacaklar, ilgili kuralın bir çok iç mekanda da geçerli olacağı öğrenildi. Sosyal mesafe kuralı da koronavirüs aşısı yaptıranlara uygulanmayacak.Tren, uçak, havalimanları ve hastaneler gibi mekanlarda ise maske tavsiyeleri devam ediyor. ABD'de bazı eyaletlerde 12 yaş üstü aşılama çalışmalarına da başlandı. Bazı eyaletlerde aileler çocuklarını aşılatırken, bazı eyaletlerde ise aşılama için teşvikler başlatıldı. Ohio eyaletinde aşı olan gençler arasından çekiliş yapılacağı ve bu çekilişi kazananlara devlet üniversitesinde 5 yıl tam burs verileceği kaydedildi.  ABD'de nüfusun yüzde 46'dan fazlası en az 1 doz aşı oldu. Tamamen aşılananların oranı ise %35'in üzerinde. İlgili oran 117 milyon ABD vatandaşına denk düşüyor.

TÜRKİYE'DE NORMALLEŞME ADIMLARI ATILACAK

Erdoğan, kontrollü normalleşme sürecine ilişkin ayrıntıların Pazartesi günü gerçekleşecek kabine toplantısının ardından vatandaşlarla paylaşılacağını belirtirken, Mayıs ayı sonuna kadar tedbirlerin bir kısmının devam edeceğini, Haziran ayında ise daha da rahatlatılacağını söyledi. Erdoğan, 2020 Mart'tan bu yana ülkemizde görülen koronavirüs salgınının etkilerinin en aza indirilmesi için gerekli tüm çalışmaların yapıldığını, vatandaşın işine, aşına zarar vermeyecek şekilde tedbirler alınmaya gayret edildiğini vurguladı.

Erdoğan, "Milletimize söz verdiğimiz şekilde, Pazartesi gününden itibaren kontrollü normalleşme takvimizi uygulamaya başlıyoruz. Bu konudaki detayları Kabine toplantımızın ardından milletimizle paylaşacağız. Niyetimiz Mayıs ayı sonuna kadar nispeten ihtiyatlı hareket etmeyi sürdürmektir. Haziran ayı ile birlikte günlük hayatı daha da rahatlatacak şekilde tedbirleri önemli ölçüde gevşetmeyi planlıyoruz. Milletimin şundan emin olmasını istiyorum. Salgının ülkemize sirayet ettiği 2020 Mart ayından beri, aldığımız tedbirlerin tek amacı 84 milyon vatandaşımızın her birinin sağlığını, hayatını, geleceğini korumaktır. Mecbur olmadığımız hiçbir tedbire başvurmadık, başvurmayacağız. Aldığımız tedbirleri de vatandaşımızın işine, aşına , ekmeğine zarar vermeyecek şekilde uygulamaya özen gösteriyoruz. Amacımız, sürecin en az hasarla , en az kayıpla atlatılabilmesini sağlamaktır." dedi.

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA