DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, "Tam Kapanma Yok, Sınıf Ayrımı Var"

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KRT canlı yayınında Ramazan Bayramı sonuna kadar sürecek tedbirlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, "Tam Kapanma Yok, Sınıf Ayrımı Var"

İçişleri Bakanlığı'nca yayımlanan tam kapanma tedbirleri genelgesinde bazı istisnalar hariç neredeyse herkesin dolaşımda olacağını söyleyen Çerkezoğlu, tam kapanma denilen şeyin tam kapanma olmadığını söyledi.

6.5 MİLYONDAN FAZLA İNSAN TOPLU TAŞIMA İLE DOLAŞIM HALİNDE

Çerkezoğlu, "Kapanma dedikleri şeyin aslında genelgeye baktığımızda tam kapanmayla , çarkların durdurulmasıyla hiçbir ilgisi yok. İktidar diyor ki ne olursa olsun çarklar duracak. Tüm Türkiye'ye evde kal denilirken, işçiler hariç tutuldu ve çalışmak zorunda bırakıldı.  İşçiler bir tarafta virüsle burun buruna saatlerce kapalı alanda çalışmak zorunda kalıyor, diğer taraftan da evine ekmek götürmek için çalışmak zorundalar. Sadece İstanbul'da her gün belediyenin rakamlarına göre 6.5 milyondan fazla insan toplu taşımayla işi gidip, akşam evine geliyor. Hem iş yerinde kapalı alanda uzun süre çalışmak, dip dibe çalışmak zorunda, hem de toplu taşıma ya da servisle evine dönüyor. Nasıl bulaşı engelleyeceksiniz, bu nasıl kapanmadır? İstisnalara bakarsanız, hizmet sektörünün bir bölümü, kamunun da bir bölümü hariç herkes çalışıyor. Oysa yapılması gereken, tam kapanmadır. En fazla bulaşın olduğu, topluca zaman geçirilen fabrikaların, atölyelerin, iş yerlerinin durdurulmasıdır. Bu olmadığı sürece atılan adımların sınırlı etkisi olacağını görmekteyiz." dedi. 

BU SÜREÇTE MADDİ DESTEK VERİLMELİDİR

Bu süreçte tüm işçilerin, vatandaşların gelir desteği alması gerektiğini söyleyen Arzu Çerkezoğlu, "Bu tür kapanma kararları alınırken, sosyal desteklere ihtiyaç var. Asgari gelir desteği, temel tüketim maddeleri, elektrik, su , doğalgaz , esnafa kira desteğinden diğer desteklere kadar, işçiye, emekçiye, halka, küçük esnafa kısaca tüm vatandaşlara destek verilmesi lazım" dedi.