Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Mecburen İşi Sıkmak Zorundayız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı çıkışında basın açıklaması yapıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Mecburen İşi Sıkmak Zorundayız

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLAMA YAPIYOR:

Sürekli uyarılarımız , ikazlarımız oldu. Fakat, ne yazık ki uyarılarımıza halkımız ciddi mânada dikkat etmedi. Ve dikkat edilen dönemlerde veya illerimizde bu vaka sayılarının düştüğünü gördük. Fakat, biz biraz gevşetince bu defada başta Ankara, İstanbul olmak üzere bir anda vaka sayılarının yükselmeye başladığını gördük. Ve biliyorsunuz, 64-65'e kadar ölüm sayılarının artışı bizler için çok büyük önem arz ediyor. Vaka sayılarında 1700-1800'e kadar artışı gördük. Mecburen işi sıkmak durumundayız. Onun için bilim kurulu , sağlık bakanlığımız bu konudaki tedbirlerini artırmakta. Bizler de toplu taşıma araçlarda olsun, restoran vesaire buralardaki yaklaşımlarımızı daha kararlı bir hale getirdik. İçişleri Bakanlığımızın da yaptığı açıklamayla buralardaki uyarılarımız daha sıkı durumda. Bunu yapmak konumundayız, çünkü biz bunları biz keyfi yapmıyoruz. Bunlar zevkimizden olan şeyler değil. Halkımıza olan duyarlılığımızdandır bunlar. Halkımızın bu noktada sıkıntı yaşamasını istemiyoruz. Şimdi bir olumlu dönüş bazı illerimizde başladı. Başta büyükşehirlerimiz olmak üzere, bunu süratle tekrar olumlu istikamette geri döndürelim.

AŞI ÇALIŞMALARI

Arkadaşlar aşı çalışmalarımız, sıkı bir şekilde baştan itibaren özellikle başta TÜBİTAK olmak üzere devam ediyor. Özel sektör bu konuyla ilgili olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla, Sağlık Bakanlığımızla bu çalışmalara devam ediyorlar. Yılbaşından sonra bazı olumlu sinyaller alacağımızı görüyoruz. Firmalarımızla da yaptığımız görüşmelerde onlar da bizlere olumlu işaretler veriyorlar.

AKDENİZ'DEKİ GERİLİM

Arkadaşlar bir çok devlet başkanı, veya başbakanlar bu konuda yaptığımız görüşmelerde aracı konumuna girdiler. İşte başta Merkel, İspanya Başbakanı Sn. Sahchez, İtalya Başbakanı Conte ile... Hepsiyle görüşmeler yaptık yapıyoruz. Bu görüşmelerde deniz yetki alanlarının dışında başka bir yaklaşım var. Miçotakisle görüşme talep ediliyor. Bizim bununla ilgili bir aksi görüşmemiz var. Eğer Miçotakis MEİS'te yaptıklarını bir dayatma olarak yapmaya kalkarsa bunun bir anlamı yok. Oruç Reis'in geldiği konumu biliyorsunuz. Biz Oruç Reis'i bakım için limana çektiysek bunun da bir anlamı vardır. Bu anlamlı bir yaklaşımdır. Diplomasiye bir fırsat tanıyalım, olumlu yaklaşım ortaya koyalım. Yunanistan bizim olumlu yaklaşımını olumlu karşılasın. Ama bu demek değildir ki, Oruç reisin tamir-bakım için çekilmesi artık tamamen bizim sismik araştırmalarımızın durması anlamına gelmesin. Tamir-Bakım çalışmaları bittikten sonra Oruç reis çalışmalarına dönecektir. Kendilerine şunu da söyledik, biz her zaman iyi niyet olduktan sonra görüşmeye hazırız, görüşürüz. İster 3. bir ülkede görüşürüz, ister video konferans yaparız, bu konuda kaçma, kaçamak yapma durumumuz yok. Kalkıp da Yunanistan Cumhurbaşkanı'nın adaya gelip, adeta neyin gövde gösterisini yapıyorsa, biz çok daha büyüğünü yaparız.