Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Son Dakika Açıklamaları

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Son Dakika Açıklamaları

Dünyanın tamamını etkisi altına alan kovid-19 hastalığı giderek daha çok can alıyor. Bu büyük felaket herkesle birlikte bizi de etkilemiştir. Ülkemizde de bugün itibariyle 5698 toplam vaka, 92 can kaybı vardır. Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı 344 iken bunların 42'si iyileşmiştir. Hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Kovid-19 ile mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. İnsanlığın karşı karşıya kaldığı bu krizin üstesinden gelebilmek için yeni bir döneme girdik. Birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi, dayanışmamızı ne kadar güçlü tutabilirsek bu süreçten o kadar az hasarla çıkarız.

Rehaveta kapılmayacağız. Çünkü karşımızdaki tehdit çok ciddidir. Paniğe asla kapılmayacağız, bu tehdite karşı gerçekten sağlam bir mücadele veriyoruz. Her bir vatandaşımızın, bu hastalığın yol açabileceği vahim sonuçların farkında olduğuna inanıyorum.  

Ücretli çalışanlardan, esnaf ve sanatkarlara kadar istihdamın korunmasını sağlayacak pek çok tedbiri harekete geçirdik. Bu kapsamda 100 milyar liralık ekonomik destek programı hazırladık. Meclisimiz de gereken mevzuat değişikliğini yaptı. İşsizlik fonunu güçlendirerek çalışanlarımızı, KGF'yi güçlendirerek esnaf ve sanatkarlarımızı destekliyoruz. En düşün emekli maaşını 1500 liraya çıkardık, emeklilerimizin bayram ikramiyesi ödemesini Nisan başına çektik. Ülkemizde 2 milyon dar gelirli haneye 1000'er lira nakit desteği veriyoruz. Bu ülkede kimsenin aç kalmasına, açıkta kalmasına, mağduriyetine izin vermeyiz. Yaşlılarımızı hastalıklardan korunmak için aldığımız tedbirleri, onlara karşı saygısızlığa çevirenlere müsade etmeyeceğiz. 

Hayatın tüm alanlarını kapsayan tedbirlerle, hastalık zincirinin kırılmasını planlıyoruz. 

Hep birlikte kurallara uyalım, ikazlara kulak verelim. 

Aziz milletim, Türkiye bu salgın dönemine olabilecek en hazırlıklı şekilde yakalanmıştır. Son 17 yılda ekonomisini ve üretim alt yapısını güçlendiren Türkiye, pek çok konuda kendi kendine yeterli olmanın avantajlarını yaşıyor. 

Hamdolsun , ilaç ve gıda konusunda hiç bir sıkıntımız yoktur. Her iki alanda da üretim ve tedarik zincirleri aksaksız çalışıyor. Test kiti, maske, eldiven gibi ürünleri kendimiz üretiyoruz. Bunlar konusunda da herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Stokçuluk yapan, kara borsa yapanların da sırtlarındayız. Bu ürünleri hızla tedarik edebilmemize imkan sağlayan sanayicilerimize teşekkür ediyorum. Nüfusuna göre en çok yoğun bakım yatağına sahip ülkesiyiz. Yurtdışından getirdiğimiz hızlı tanı kitlerini devreye sokarak test sayılarını süratle arttırdık. Hem kendi üretimimiz olan testleri, hem de hızlı tanı kitlerini ülke çapına yaydık. Testler ücretsizdir. Tedaviye yönelik ilaçların ilk kısmı ülkemize ulaştı. Teşhis ve tedaviyle ilgili tüm ihtiyaçları karşılıyoruz. Vatandaşlarımızın günlük hayatlarını huzurla sürdürebilmeleri için tüm bakanlıklarımız, kurumlarımız seferberlik ruhuyla çalışıyor. Telekonferans yöntemiyle hiç bir kesinti olmadan toplantılarımızı sürdürüyoruz. Kabine toplantılarımızı her hafta telekonferansla gerçekleştireceğiz. Tüm çalışmalarımızı şeffaf şekilde yürütüyoruz. İlgili bakanlarımız , kurumlarımız, bilim insanlarımız gelişmeleri an be an milletimizle paylaşıyor.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturduğumuz bilim kurulumuzun tavsiyeleri doğrultusunda yeni kararlar alıyoruz.

Belirlenen kurallara ne kadar sıkı riayet edersek bu cendereden o kadar çabuk çıkarız.

Kamu düzeni korunması, sağlık sisteminin etkin şekilde işletilmesi, tedarik zincirinin ayakta tutulması, sosyal mesafe hususlarını özellikle gözetiyoruz.

Sağlıktan eğitime, ekonomiden ulaşıma kadar tüm alanlarda aldığımız tedbirlerin gerisinde bunlar vardır. 

Bugün Bilim kurulumuzun tavsiyeleri doğrultusunda yeni tedbir paketini hayata geçirmeye karar verdik.

Hepsi milletimizin sağlığı, güvenliği, geleceği için uygulanacak. 

Bu tedbirleri ifade etmek istiyorum.

Şehirlerarası seyahatler bundan böyle valilik iznine bağlanmıştır.

Kamuda olduğu gibi özel sektörde de minimum personelle esnek çalışma sistemine geçilecek.

Toplu taşıma aracında seyrek oturma düzeni uygulanacak.

Piknik alanları, ormanlar, ören yerleri gibi alanlar hafta sonları kapalı olacak, hafta içi de buralarda hiç bir şekilde toplu olarak bulunamayacak.

Askerlerimiz 14 gün karantina uygun şekilde kontrollü olarak celb ve terhis uygulamasına tabi tutulacak.

Yurtdışı uçuşlar tamamen sona erdirilmiştir.

Tüm illerimizde valilerimizin başkanlığında pandemi kurulu oluşturularak alınan tedbirlerin takibi yapılacak. Gerektiğinde o şehre mahsus ilave tedbirler alınacak.

Bu tedbirlerin başta İstanbul, Ankara, İzmir ,Kocaeli olmak üzere 30 büyükşehirimizin tamamında titizlikle uygulanması kararı uygulamaya geçilmiştir. Sadece 30 büyükşehir sayıyorum. Bunun uygulamasına geçilecek.

Bu 30 Büyükşehirimizin valisi bu kararlılığı uygulamada gösterecek. Ev ve iş yeri dahil sosyal mesafeye dikkat ederek, toplu taşıma araçlarını zorunlu olmadıkça kullanmayarak, alışveriş ihtiyacı dışında sokağa çıkmayarak tedbirleri arttırmamız şarttır. Milletimizden sabır, fedakarlık bekliyoruz. Bu tedbirlerin daha ileriye ulaşmasını istemiyorsak, gönüllü karantinaya riayet etmeliyiz.

Bu süreci en kısa sürede ve en az hasarla atlattığımızda önümüzde aydınlık bir gelecek bizi bekliyor. Türkiye bu hastalığı yenebilecek güce, imkana sahiptir. Rehavete ve paniğe kapılmadan, dikkatle ve sabırla atacağımız her adım bizi bu tehditten biraz daha uzaklaştıracaktır. Kendimiz ve evlatlarımızın geleceği için lütfen evde kalalım. Bilim insanlarımızın tavsiyelerine kulak verelim. Yarın elbet bizim, yarın elbet bizimdir. Gün doğmuş , gün batmış, ebet bizimdir.

DEVAMI İÇİN SAYFAYI YENİLE.