Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Son Dakika Açıklamaları! ( Gara Operasyonu, Kılıçdaroğlu'na Yanıt, Koronavirüs Önlemleri)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının ardından ulusa sesleniş konuşması yapıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Son Dakika Açıklamaları! ( Gara Operasyonu, Kılıçdaroğlu'na Yanıt, Koronavirüs Önlemleri)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında Gara'da bölücü terör örgütü PKK tarafından haince şehit edilen şehitlerimizin aileleri ve milletimize baş sağlığı dileklerini iletirken, bölücü terör örgütü PKK'ya yıllardır kol kanat geren batılı devletlere yönelik tepkilerini de sürdürdü. 

Kabine toplantısının gündeminde güvenlik ve sağlık meselelerinin ele alındığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen operasyonlara ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.

Erdoğan'ın konuşmalarından satır başları:

Bugün Türkiye geleceğine  her zamankinden daha umutla bakmakta, kendine her zamankinden daha fazla güvenmektedir. Türkiye, bölgesel ve küresel liderliğe adım adım ilerlemektedir. İnşallah 2023 hedeflerimize ulaştığımızda tüm bu hususlarda ülkemizi çok daha ilerilere taşımış olacağız.Terörle mücadele meselesi, her türlü siyasi çekişmenin, hesabın, günlük polemiklerin üzerinde tutulması gereken milli bir konudur. Böyle kritik konularda, her siyasi partinin sorumluluk duygusuyla hareket etmesini beklemek hakkımızdır. 

HDP'NİN İLETİŞİM BAŞKANI FAHRETTİN ALTUN'A YÖNELİK MESAJLARINA YANIT

Tam tarifini yaparak, amasız, fakatsız, lakinsiz bir şekilde terör örgütünü kınamayan hiç kimse kendini bu ülkenin partisi, bu ülkenin siyasetçisi olarak takdim edemez. PKK ile arasına mesafe koyamadığı için bizim nezlimizde hiç bir zaman gerçek siyasi parti haline gelemeyen bir parti var. Bu parti iletişim başkanımızı hesap vereceksiniz diye tehdit ediyor. Alçaklıkta demiyorum, çukurlukta sınır tanımayan bu terör örgütü yardakçılarına Cumhur ittifakı olarak diyoruz ki, asıl bu millet şehidimizin , gazimizin hesabını soracak. Öyle bir soracak ki, bir daha kimse benzerlerine teşebbüs edemeyecek.

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU'NA YANIT

Kılılçdaroğlu dün yine çıktı tamamı yanlış, hezeyan olan bir sürü zırvayı sıraladı. Arada sözde bize de soru soruyor. Bu soruları bir meczup sorsa, diyeceğiz ki mazurdur. CHP'nin başındaki adamcağız, bir bölümü memuriyetle, bir kısmı siyasetle geçmiş, kasetle gelmiş olsa da böyle sorular sorabiliyorsa, biz bunun arkasında başka niyetler ararız.

Her şeyden önce bu zatın PKK terör örgütünün nasıl bir alçak yapı olduğundan, kimlerden destek aldığından, insanlıkla uzaktan yakından ilgisi bulunmadığından habersiz olduğunu anlıyoruz. Bu operasyonun sorumlusu elbette başkomutan Cumhurbaşkanından , Milli Savunma Bakanından, Askerinden polisine kadar Türkiye Cumhuriyetidir. Bunlar kendilerini herhalde devletin bir mensubu olarak görmedikleri için geçmişte Suriye'den Karabağ'a, Libya'dan Doğu Akdeniz'e kadar hiçbir operasyonu sahiplenemediler. İlk seçimde bu zatın hak ettiği dersi son defa alacağına inanıyorum.Ekranları başında bizleri izleyen vatandaşlarıma özellikle bunları da hatırlatmanın faydalı olacağına inanıyorum.

MİLLİ UZAY HAMLESİ

Aziz milletim, ülke olarak bir yandan terörle bir yandan salgınla uğraşırken, demokratik ve ekonomik kalkınmamızı ileriye taşıyacak çalışmaları ihmal etmiyoruz. Türkiye'nin yeni başarı hikayelerine imza atan mühendislerimiz, teknisyenlerimiz, bilim insanlarımızla yazacağız. Milli Teknoloji hamlesi vizyonumuza sımsıkı sarılıyoruz.Milli Teknoloji hamlemiz, özellikle bunun bir parçası olan Milli Uzay Programını geçtiğimiz hafta ilan ettik. Bu alanda gelecek 10 yıldaki hedeflerimizi ve yol haritamızı milletimiz ve tüm dünya ile paylaştık.Bu hedeflere ulaşma konusunda önümüzde hiç bir engel göremiyoruz. Son 18 yılda yaptığımız yatırımlarla bugün uzay alanında olgunlaşmış insan kaynağına sahip, ileri düzeyde tasarım ve mühendislik kabiliyetlerine ulaşmış bir Türkiye var. Kendi uydularını geliştirip, test edebilen dünyadaki az sayıda ülkeler arasındayız. Tutkulu gençler, evlatlara sahibiz. Bu heyecanla devam ettiğimiz müddetçe, aya ulaşmak, uzaya bir Türk vatandaşını göndermek gibi hedefler birkaç adım ötemizdedir. Milli uzay programının milletimiz tarafından büyük bir heyecanla karşılandığını görmek bizi memnun etti. 

YERLİ OTOMOBİL PROJESİ

Türkiye'nin otomobili projesi de son sürat devam ediyor. Gemlik'te temelini attığımız fabrikanın inşaatı sürüyor. .Otomobilimizin teknolojik donanımına ilişkin önemli adım attık. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile TOGG arasında meteorolojik verilerin anlık paylaşımına ilişkin iş birliği imzası atıldı. 

Sanayi Üretiminde Güçlü Artış

Salgın başladığında İMF , Türkiye'nin 2020'de %5 daralacağını öngörmüştü, bugün geldiğimiz noktada İMF Türkiye'nin %1.2 büyüyeceğini tahmin ederek verilerini güncellemek durumunda kaldı. Sanayicilerimizi ve emekçilerimizi tebrik ediyorum. Üretim sektörü, yurtiçi ve yurtdışında büyük gayret ortaya koydu. Bu başarı ihracatımıza da yansıdı. 169.5 milyarlık ihracat rakamına ulaşarak küresel ihracat üzerindeki payımızı ilk defa %1'in üzerine çıkardık. Türkiye 8 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım çekmeyi başardı. Sermaye piyasalarından, otomobil ve konut satışlarına kadar her alanda umut verici gelişmelerin yaşadığı bir yılı geride bıraktık.

Bu yılın ilk 40 gününde Organize sanayi bölgelerimizdeki elektrik tüketimi geçen yılın aynı dönemine göre %7.3 oranında artarak yeni dönemin işaretlerini vermeye başladı. Aşılama oranı yükseldikçe, dış talebin önümüzdeki dönemde ivme kazanmasını bekliyoruz.

Sıkıntı yaşayan esnaflarımız ve şirketlerimiz olduğunu biliyoruz. Hayata geçirdiğimiz toplamı 311 milyar lirayı bulan destek ve teşviklerle sıkıntıları hafifletme gayreti içerisindeyiz. Sosyal destek, kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneği, normalleşme desteği başlığı altında milletimize aktardığımız kaynak 53 milyar lirayı buldu. Kısa çalışma ödeneği süresini Mart ayı sonuna kadar , Nakdi ücret desteğini 17 Mart'a kadar uzattık. Çiftçilerimize gübre destekleriyle iki müjde vermek istiyorum.

Bay Kemal çok heyecanlanıyor, gübre desteklerini küresel emtia piyasalarındaki gelişmeleri göz önünde bulunarak %100 artışla iki katına çıkartıyoruz. Buğday, arpa, çavdar , yulaf gibi hububat desteklerini dekara 8 lira olan desteği 16 liraya yükseltiyoruz bay Kemal. Organik ve organo mineral gübre kullanan çiftçilerimize dekara 10 lira olan desktelemeyi 20 liraya yükseltiyoruz.

Diğer yandan salgının seyrine göre tedbiri elden bırakmayacak şekilde normalleşme adımlarını atıyoruz. Son kabine toplantımızın ardından okullarımızda kademeli olarak yüz yüze eğitime geçişin müjdesini paylaştık. Yoğun kar yağışı sebebiyle bazı illerimizde ertelemeler olsa da takvime göre süreç devam edecek. Bugünkü toplantımızda salgının dünya, ülkemiz, şehirlerimiz bazındaki seyrini değerlendirdik.

Kimi şehirlerimizde gayet iyi fotoğraf çıkarken, kimi şehirlerimizde sıkıntının ciddi düzeyde olduğunu gördük. Devlet ve millet olarak tedbirlere uyarak bu müsibetin üstesinden hep birlikte geleceğiz. Aşı çalışmaları hızla sürüyor, şu anda 5.5 milyonun üzerinde aşılama kampanyasını tamamladık. Neredeyse bunun dünyada benzeri yok. Bir yandan birinci aşı gruplarının kapsamı genişletilirken, diğer yandan ikinci aşı sürecine başlandı. İlk etapta ihtiyaç duyacağımız aşılarla ilgili gereken bağlantıları yaptık. Asıl önem verdiğimiz yerli aşı çalışmalarını da yakından takip ediyoruz.

Yaptığımız değerlendirmeler ışığında şu hususları milletimizle paylaşmak istiyorum.

Mart ayı aşılamada büyük aşama gerçekleştireceğimiz bir ay olacaktır. İllerimizi 4 gruba ayırarak, Mart ayı başı itibariyle kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz. İllerimizi düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak sınıflandıracağız. Normalleşme takvimini buna göre yürüteceğiz. İşine ara vermek zorunda kalan restoran , kafe, kıraathane, benzeri esnaflarımızı rahatlatacak esnafımızı ilgilendiren yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır.

Hafta sonu uygulamasından başlayarak sokağa çıkma kısıtlamasını da illerimizdeki vaka, aşılama ve diğer ilgili kriterlere göre aşamalı olarak kaldırıyoruz. Vatandaşlarımız bu konuda ne kadar dikkatli olur, ne kadar hassas davranır, kendi illerindeki görünümü ne kadar iyileştirirlerse normalleşme takvimi de o derece hızlı ilerleyecektir. Türkiye, küresel salgın krizini başarıyla yürütmüş bir ülkedir. 

Tüm vatandaşlarımızdan bir kez daha yürüttüğümüz mücadeleye destek vermesini istiyorum.