Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Son Dakika Açıklamaları - Yeni Tedbirler Açıklandı

Milyonlarca vatandaşı doğrudan ilgilendiren yeni kısıtlama kararları için geri sayım sonja eriyor. Kabine toplantısının sona ermesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapacağı açıklamalara kitlenen vatandaşlar, sokağa çıkma yasaklarının genişletilip genişletilmeyeceği, hafta içi de sokağa çıkma kısıtlamasının olup olmayacağı, AVM vb. yerlere yönelik yeni kararlar ile şehirlerarası seyahat kısıtlaması gelip gelmeyeceğini merak ediyor. Tüm bu soruların cevabı bugün netleşecek. Türkiye'nin koronavi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Son Dakika Açıklamaları - Yeni Tedbirler Açıklandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan kısa süre sonra dünyaya yayılan ve ölüm saçan koronavirüs salgını ile ilgili alınan ve alınacak tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Açıklamalarından Satır Başları:

İnsan hareketliliğini en aza indirmek dışında bir çare bulunmuyor. Vatandaşlarımızdan ricam, öncelikle tamam diye ifade ettiğimiz Temizlik, Maske, Mesafe kurallarına en sıkı şekilde riayet etmelidir. Salgın tedbirlerine harfiyen de uyulmasını bekliyoruz. Daha önemlisi tüm vatandaşlarımızın salgın tedbir olmaktan çıkana kadar mecbur olmadıkça kalabalığa karışmamalarını, evlerinde dahi dikkatli hareketli etmelerini istiyoruz. Kendimiz sağlıklı olsak bile sevdiklerimizin ve diğer insanların sağlığı için üzerimize düşen fedakarlıkları yapmak mecburiyetindeyiz. Soğuk algınlığı ve gribin de artması sağlık sistemimizdeki yükü artırşmıştır. Sağlık çalışanlarımızın gayretine en büyük teşekkürümüz onlara ilave bir yük getirmemek olacaktır.  Salgın tehditinin en az fiziki güvenlik tehditi kadar önem kazandığını unutmadan 83 milyon hep birlikte seferberlik ruhuyla hareket etmemiz gerekiyor. Salgınla mücadele çalışmalarını, sağlık çalışanlarımızın gayretlerini değersizleştirme niyetiyle yapılan spekülasyonlara karşı dikkatli olmalıyız.

Pek çok ülkenin sağlık sisteminin ve altyapısının yetersizliği sebebiyle maruz kaldığı kargaşaya bizi de süreklemek isteyenlerin oyununa gelmeyeceğiz. 

İlk etapta 50 milyon dozluk anlaşma yapmış bulunuyoruz.

Vatandaşlarımız herhangi bir ücret ödemeden aşıya erişebileceklerdir. 

Önünüzdeki aydan itibaren sağlık çalışanlarından başlayarak aşı uygulamasına başlanacaktır. Yerli aşı çalışmalarını da gün gün izliyoruz.

Tabii sağlık krizini topyekün bir ekonomik, sosyal krize dönüştürmemek için adımlarımızı dikkatli atıyoruz. Hem halkımızın sağlığını en üst düzeyde korumayı, ticaret, üretim, eğitimi birlikte sağlayacak yöntemler bulmaya çalışıyoruz.

Kabine toplantımızda ilave tedbirleri istişare ettik.

Hafta içi her gün gece 21.00 ile sabah 05.00 arasında genel sokağa çıkma sınırlaması uygulanacaktır. Bu kısıtlama hafta sonları cuma akşamı 21.00'den , pazartesi sabahı saat 05.00'e kadar devam edecek. Yani Cumartesi-Pazar artık evlerimizdeyiz. Üretim tedarik, lojistik, sağlık, tarım ve  orman gibi sektörler bu kapsamın dışındadır. Market, Bakkal, Kasap , Manav gibi işletmeler ile eve paket hizmeti veren yerler belirlenecek saatler içerisinde sokağa çıkma kısıtlaması dışındalar. Restoranlar paket servisi dışında hizmet veremeyecekler. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı toplu taşıma araçlarını kullanamayacak. 

Evlerde , gün, mevlid, yılbaşı, doğum günü kutlaması gibi toplanmalar yapılamayacaktır.  Cenaze namazları yakınları dahil en fazla 30 kişiyle kılınacak, nikahlar da bu sayıyı geçemeyecektir. Hamam, Sauna, Masaj salonu, yüzme havuzu , Lunapark gibi yerler faaliyetlerine son verecektir. Her AVM ve semt pazarları için kabul edilebilecek müşteri sayıları tek tek belirlenecek. AVM'lere girişte HES kodu sistemine geçilecektir. Kalabalık caddeler ile meydanlara giriş sayıları umumi hıfzsıhha kurullarınca belirlenecek. Kamu kuruluşlarının mesai saatlerinde değişikliğe gidilecek. 50 kişiden fazla çalışanı olan iş yerlerinde belirlenen bir personel tarafından salgın tedbirlerinin uygulanması sıkı şekilde denetlenecektir. Bu hususlarla ilgili detaylar İçişleri Bakanlığımızın yayınlayacağı genelgede yer alacak, salı akşamından itibaren başlayacaktır. 

Ana sınıfı ve benzeri eğitim kurumların faaliyetlerine ara verilecektir.

Sigara içmeyi, nargile içmeyi kesinlikle evleriniz dahi olsa bırakın. Sigarayla da nargileyle de işim yok. Ben bunları sadece milletimizin sağlığı için istiyorum. Bunların hepsi akciğerlerimizi tehdit eden en önemli zararlı şeylerdir. 

Şurada bir-iki ay içerisinde aşılarımız geliyor, şimdi tüm bunlar için bize bir şey lazım lazım olan tek şey şu, hep beraber birlik lazım, beraberlik lazım, kardeşlik lazım. 

ışarıda tuzakların, sergilenen vicdan ve ahlak dışı tutumların sebebini gayet iyi biliyoruz. Asırlık düzenleri yıkan, zihinlere vurulan asırlık zincirleri kıran Türkiye'ye elbette bunun bedelini ödetmek isteyenler olacaktır. Ülke ve millet olarak bunların hepsini de göğüslemeye evelallah hazırız. Bizi asıl üzen içeride karşımıza çıkan tuhaf manzaradır. Türkiye'de ekmeğini yiyip, vatanına düşmanlık besleyen, havasını soluyup, ezanından, bayrağından nefret eden, sefasını sürüp, insanını sevmeyen bir kesim var. Bunlar zahirde demokrat, insancıl, hoşgörülü gözükür hakikatte faşistin, darbecinin, vesayetçinin önde gidenleridir.

Esasta hiçbir şey üretmez, çok konuşur ama aslında hiçbir şey söylemez. Bunlar dünyayı çok bilir gibi davranır ama hiçbir şeyden haberleri yoktur. Sürekli bağırır ama hiç dinlemez. Yalanda ve iftirada sınır tanımaz ama gerçeklere gelince arkasını d önerler. Demokrasiyi milletin iradesinde değil yurt dışından gelen sinyallerde arar. Etrafına kim ve nefret satmaktan kalbi kurumuş, ruhu kararmış, gözü körleşmiş, dili çatallaşmış bir güruhtur.

Ülkemizin ufkunu, enerjisini, havasını kirleten suyunu kirleten bu zihniyetin demokrasimize maliyeti en az yarım asırdır. Milletin gönlüne girerek iktidara ulaşmak yerine dışarıdan dolanarak gelenlerin hak ettikleri cevabı yine millet verecektir. gerçi millet er seferinde sandıkta hak ettikleri cevabı vermiştir. Siyaset, toplum, sandık mühendisliği hesaplarına o kadar dalmıştır ki, milleti görecek halleri yoktur."

Bunlar ülkenin temel değerlerine, kurumlarına saldırmayı adet ettiler. CHP'lilerin sık sık yaptığı bir milletvekilinin pervasızca tekrarladığı TSK'yı hedef alan bühtan, başlı başına bu işin milli güvenlik meselesi haline dönüştüğünün neticesidir. Sırtını darbecilere dayayarak iktidara gelen partinin TSK'ya düşmanlığını gayet iyi anlıyoruz. Onların derdi Türkiye'nin sınırlarını koruma, sınır ötesi harekatlarını yaparak asli görevlerini yerine getiriyor olmasıdır. Sıfatları milletvekili olsa da laf cambazlığı ile bu ülkenin ordusunu bühtan etmesine izin veremeyiz.

Yağışların azalması sebebiyle karşı karşıya kaldığımız kuraklık tehlikesine dikkat çekiyorum. Son 18 yılda inşaa edip hizmete açtığımız 585 baraj sayesinde şu ana kadar kuraklığın etkilerinin günlük hayata yansımasının önüne geçtik. Yağışların mevsim normallerine dönmesi halinde sıkıntı yaşamayacağız. Milletimizden su kullanımında tasarrufa önem vermelerini istiyorum.