Covid-19'u bir saniyede tespit eden kit! İTÜ geliştirdi

İTÜ, Covid-19'u bir saniyede tespit eden kit geliştirdi. Artık virüsün teşhisi cep telefonuyla yapılabilecek .Kitin çalışma prensibi ise oldukça basit. Damlatılan tükürüğe ışık yansıtılarak anında sonuç alınabilecek.

Covid-19'u bir saniyede tespit eden kit!  İTÜ geliştirdi

2019 yılında Çin’de görülmeye başlayan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan koronavirüs DSÖ tarafından pandemi olarak kabul edildi  .Dünya çapınca milyonlarca kişinin hayatını kaybettiği  pandemi döneminde hastalık aşının bulunmasıyla etkisinin kaybetmeye başladı. 
Dünya yavaş yavaş eski düzenine dönerken Türkiye’de hastalığın etkisinin kaybetmesiyle son olarak maska yasağını kaldırarak normal hayata dönüşte bir adım daha atmış oldu. Uzmanlar hastalığın hala devam ettiği konusunda uyarıda bulunurken Covid-19 ile ilgili araştırmalar devam ediyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yapmış olduğu çalışmalar ile, Covid-19'u anlık olarak tespit edebilecek polimerik bir malzemeden elde edilen test kiti geliştirdi. İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Yağcı öncülüğünde geliştirilen kit, doktora öğrencisi Tuğba Çeliker ile Ege Üniversitesi'nin farklı fakülte ve bölümlerinden araştırmacılar ile birlikte çalışılarak yapıldı. Geliştirilen kit cep telefonu tabanlı olup korona virüsü anlık olarak tespit edebilmek amacıyla geliştirildi.


KORONAVİRÜSÜ SANİYEDE TESPİT EDEN KİT
Geliştirilen kit ilk önce laboratuvar ortamında prototip geliştirmek amacıyla yürütülen çalışma kapsamında, yeni bir sentetik yöntemle floresans ve biyo uyumlu polimerik malzeme ile kağıt tabanlı bir tanı kiti tasarlandı .Öte yandan geliştirilen bu sistem ile birlikte Covid-19 ve varyantları, tükürükten alınan örnekle bir saniye gibi kısa sürede tespit edilebilecek. Bu çalışmayla ilgili konuşan kitin yürütücülerinden olan Prof. Dr. Yusuf Yağcı, koronavirüsün Covid-19 ve diğer varyantlarını anlık olarak tespit edebilmek için Ege Üniversitesinden araştırmacılarla translasyonel bir çalışma modeli başlattıklarını anlattı.


ÇOK DAHA HIZLI SONUÇ 
Kitin çalışma prensibinin anlatan Yağcı gerçek hastalardan alınan örneklerin, bir kağıt üzerine damlatılarak floresans özellikleri sayesinde üzerine ışık tutulduğunda parlayan bir görünüm sergilediğini ve bu durumun ise kişinin testinin pozitif çıktığını gösterdiğini anlattı. Bu yöntem ile birlikte pandemide hasta olan kişilerin tespitinin daha hızlı yapılabildiğini aktardı.
YÜZDE 5 HATA PAYI
Bu güzel gelişmeden bahseden Yağcı  geliştirilen sistemi diğer solunum yolu virüslerine de entegre ederek çoklu bir test kiti tasarımını hedeflediklerini anlattı. Geliştirilen kitin hasta örnekleri üzerinde gerçekleştirilen PCR testleriyle büyük uyum göstermiş ve yüzde 95 başarı elde edilmiş olduğunu ekledi.