Corona Kovid-19 Test Ücreti Açıklandı

Özel Laboratuvarlarda korona virüs testinin ne kadar olduğu ortaya çıktı. Yasak olmasına rağmen bazı laboratuvarlar bu testi yaptırıyor.

Corona Kovid-19 Test Ücreti Açıklandı

Corona test ücreti belli oldu.

Vuhan 'dandünyaya kısa sürede yayılan ve 11 binden fazla kişinin ölümüne neden olan corona virüsü tespit etmek , kesin tanı koymak için hastanelerde test yaptırmak gerekiyor. Belirtileri olarak grip benzeri olan corona için ücretsiz gerçekleştiren PCR testi , bazı özel laboratuvarlarda da yapılıyor. 

İstanbul 'da şubesi bulunan iki laboratuvar ile iletişime geçildiğinde KOVİD-19 testinin 1200 ve üzerinde paraya yapıldığı görüldü.

Milliyet Gazetesi 'nden  Mert İnan, bugün kaleme aldığı yazısında laboratuvara başvuru yapanlara test yapıldı ve testin sonucunun telefon ya da e mail ile vatandaşlara iletildiği bildirild. Olası vakalar ise karantinaya değil elini kolunu sallayarak merkezden ayrılıyor. 

Konu ile ilgili açıklama yapan uzmanlar , test sonuçları çıkana kadar şüphelilerin karantina altında kalmasını öneriyor. Karantina olmuyorsa vatandaşların izole edilmiş yerde kalması ve test sonucuna göre yol haritası belirlenmesi gerektiğini söyledi. 

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Testlerin yapılmasında üç şart aranıyor. Yurtdışından gelmişseniz, ateş ve öksürüğünüz varsa test yapılır." diyerek test hakkında uyarılarda bulun du. 

"Diğer riskli durum yurtdışından biriyle yakın temas halinde bulunmuş, ateş ve öksürük sorunları yaşıyorsanız bu durumda da PCR yapılır. Bu iki seçeneğin dışında ateş, öksürük veya akciğerde bulgu varsa, hekimin insiyatifi doğrultusunda test yapılabilir. Kamu veya özel fark etmez, testler ücretsiz yapılmak zorundadır. Testler İl Sağlık Müdürlüğü uzmanlarına teslim edilir ve sonuçlar bu merciiden beklenir. Sonuçları saptayacak labaratuvarın Dünya Sağlık Örgütü veya uluslararası kalite stadartları kriterlerine uygun olması gerekir" diyen Prof. Dr. Kara, Kovid-19 testlerinin özel labaratuvarlarda yapılmasına yönelik bakanlıktan herhangi bir izin çıkmadığını , özel laboratuvarlarda bu testin yapılmasının yasak olduğunu söyleyerek, "Test sonuçları çıkana kadar şüpheli vakalar karantinaya alınmalı. Test yaptığınız kişilere, sonradan arayıp sonuç bildirmek gibi bir durum asla söz konusu olmaz. Bu kişileri evlerine de yollayamazsınız." dedi. 

Kara, "Böyle bir dönemde hiçbir vatandaşımız özel labaratuvara gidip Kovid-19 testi yaptırmamalı. Test yapılan kişinin o an karantinaya alınması, sonuçlar çıkana kadar izole edilmesi gerekir. Pozitif vakalar sonuçlar açıklanana kadar dışarıda birçok kişiye hastalığı bulaştırabilir" dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA