CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba'dan Çağrı: Kira , Gelir ve Fatura Desteği Olmadan Tam Kapanma, "Aç Kalacaksınız" Demektir

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan tam kapanma tedbirlerine ilişkin eleştirilerde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba'dan Çağrı: Kira , Gelir ve Fatura Desteği Olmadan Tam Kapanma, "Aç Kalacaksınız" Demektir

Esnafa ve vatandaşa maddi destek verilmeden tam kapanmaya gidilmesinin 'Aç kalacaksınız' demekle eş değer olduğunu söyleyen Ağbaba, virüsten ölmeyenlerin evde açlıkla baş başa bırakıldığını yazdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, "Tam kapanma ile iş yerleri kapanacağı söylendi ama ne işyeri sahipleri ne çalışanlar için bir destekten bahsetmedi. Virüsten ölmeyenler evde açlıkla baş başa bırakılıyor. Tam kapanma tam gelir desteği ve güvencesi ile olur.Ortada herhangi bir gelir güvencesi olmadan, kira ve fatura desteği olmadan, SGK ve BAĞ-KUR Prim borçları için bir destek olmadan esnafa ‘tam kapanacaksınız’ demek ‘aç kalacaksınız’ demekten başka bir şey değildir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ramazan Bayramı Sonuna Kadar Sürecek Tedbirleri Açıkladı ( Tam Kapanma )

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:

Bayram sonrasına kadar sürecek yeni tedbirlerimiz şu şekilde: 

29 Nisan Perşembe Akşamı saat 19.00'dan başlayıp, 17 Mayıs Pazartesi sabah 05.00'e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçiyoruz.

Bu tarihler arasında kesintisiz sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Üretim, imalat, gıda , sağlık gibi alanlarda istisna tutulan alanlar hariç tüm iş yerleri faaliyetlerine ara verecektir. Yeme içme sektöründe sadece paket servisle hizmet verilecek. Zincir marketler pazar günleri kapalı olacak, diğer günlerde belirlenen saatlerde hizmet verecekler. Şehirlerarası seyahatlerin tamamı izne tabii olacak, Şehirlerarası araçlar yüzde 50 kapasite ile hizmet verebilecekler. Önceki uygulamalardan farklı olarak, Konaklama tesislerindeki rezervasyonlar istisna teşkil etmeyecek. Kamu personeli uzaktan ve dönüşümlü çalışmaya yönlendirecekler. Ana okulu, kreş, 8. ve 12. sınıflar dahil tüm kurumlarda yüz yüze eğitime ara verilecek. Tüm sınavlar erteleneecektir.

Tarım sektöründe çalışanların faaliyetlerini salgın tedbirlerine uygun yürütebilmesi için gereken düzenlemeler yapılacaktır. İhtiyaçlarını karşılayamayacak durumdaki vatandaşlarımız vefa ekiplerinden destek isteyebilecekler. Kurumlarımız gereken tüm tedbirleri alacaktır. Çok önemli olan bu sürecin hedeflediğimiz sonuçları verilebilmesi için kurallar en sıkı şekilde uygulanacak, tedbirlerin istismarına izin verilmeyecektir. İnşallah bu fedakarlıklarımızın karşılığını bayram sonrası hep birlikte sağlıklı huzurlu günlere ulaşarak alacağız. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

81 İl Valiliğine gönderilen genelge ile sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak yerler ve kişilerin de listesi belli oldu. İçişleri Bakanlığı'nca yayımlanan genelgeye göre sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak kişiler ve yerler şu şekilde:  

TBMM Üyeleri ve Çalışanları,

Kamu Düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar (Özel güvenlik göreblileri dahil) ,

Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülebilmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile işlemtmeler (Havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, karayolları, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, PTT vb.) buralarda çalışanlar ile ibadethanelerdeki din görevlileri,

acil çağrı merkezleri, vefa sosyal destek birimleri, il ilçe salgın denetim merkezleri, göç idaresi, kızılay, AFAD ve afet kapsamındaki faaliyetlerde görevli olanlar ve gönüllü olarak görev yapanlar. Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri, hayvan hastaneleri ve burada çalışanlar, hekimler ve veterinerler,  

Zorunlu sağlık randevusu olanlar,  İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi, satışına ilişkin faaliyet yürüten iş yerleri ile burada çalışanlar, Üretim ve imalat tresisleri, inşaat faliyetleri ve bu yerlerde çalışanlar, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, sulanması, işlenmesi ve ilaçlanması, hasadı, pazarlanması  ve nakliyesinde çalışanlar sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacaklar arasında.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDAN MUAF TUTULACAK KİŞİLER LİSTESİ:

Resim

Resim

Listenin tamamı ve tam kapanma genelgesinin ayrıntıları için TIKLAYIN.