Buna Dikkat! Koronavirüs Bulaşma Riskini 50 Kat Artırıyor

The Atlantic'de yer alan habere göre bilim insanlarınca yapılan son araştırmalara göre sessizce konuşmanın ya da hiç konuşmamanın koronavirüsün yayılmasını özellikle kalabalık alanlar ve iç mekanlarda kontrol etmekte etkili olabileceğini ortaya koydu.

Buna Dikkat! Koronavirüs Bulaşma Riskini 50 Kat Artırıyor

ABD Ulusal Bilimler Akademisi Dergisi'nde yer alan araştırmaya göre, virüsün yakın mesafeden bulaşabildiğini ve yüksek sesle konuşmanın etrafa daha fazla parçaçık yaydığı görülmüştü. ABD'de halk sağlığı uzmanları koronavirüse karşı özellikle yakın mesafedeki konuşmanın süresinin azaltılması ve kişi sayısına dikkat edilmesi konusunda uyarıyor.

Yüksek sesle konuşmanın parçaçık dağılımında büyük etki oluşturduğuna dikkat çeken ABD'li halk sağlığı uzmanları, yüksek sesle konuşulan ortamlarda virüsün yayılım riskinin 50 kat artığını vurguluyor. Colorado Bulder Üniversitesi'nden J.L. Jimenez, "Kamusal alanlarda daha az veya daha düşük sesle konuştuğumuzda tüm viral bulaşma yolları azalır. Bu çok açık bir gerçek. Tartışma konusu değil" diye konuştu. Koronavirüsün sıklıkla kişinin hapşırdığı, öksürdüğü ya da konuştuğu viral damlacıklarla bulaştığını hatırlatan Jimenez, kişi ne kadar az konuşur ya da düşük sesle konuşursa o kadar az damlacığın çevreye yayılacağını söyledi. Kişinin nefes aldığı ya da fısıldadığı esnada solunum sisteminin büyük damlacıklar yaymadığını belirtti.