Bir İlimizden Kötü Haber! Vaka Sayıları 5 Kat Arttı

Koronavirüs risk haritasında daha önce mavi kategoride yer alan Diyarbakır'da vaka sayılarındaki yüksek artış haritayı da etkiledi.

Bir İlimizden Kötü Haber! Vaka Sayıları 5 Kat Arttı

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Turan, günlük 45-50 civarında seyreden koronavirüs vaka sayılarının 250'ye yükseldiğini belirtti.

Koronavirüs ile mücadelede 1 Mart'ta başlayan kontrollü normalleşme sürecinden önce risk haritasında mavi renkli iller arasındaki Diyarbakır, sarı renge boyandı. Risk haritasında mavi renkte olduğu dönemde günlük 45-50 pozitif vaka tespit edilen ilimizde, vaka sayılarının 250'ye yükseldiği ve Türkiye ortalamasının üzerinde seyretmeye başladığı kaydedildi. Sputnik'te yer alan habere göre, daha önce Türkiye'nin en az riskli illerinden birisi olan Diyarbakır'da son günlerde artan vaka sayıları tedirgin ediyor.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, kentteki artışla ilgili yaptığı açıklamada, "1 Mart öncesine kadar 0cak-şubat aylarında, özellikle kısmi de olsa alınan tedbirlerin etkisiyle vaka sayıları düşmüştü. Günlük vaka sayısı 40-50’lerdeydi. Yapılan testlerde pozitif çıkma oranı yüzde 3-5 civarındaydı. Ancak şuan çalışma alanlarımızdan aldığımız bilgilere göre günlük yapılan 1500 testten pozitif çıkma oranı yüzde 20’yi buldu." ifadelerini kullandı.

Pozitif vaka sayısında büyük artış olduğuna vurgu yapan Turan, "Vaka sayısında 4-5 katlık bir artış var. Günlük 45-50 olan vaka sayısı şuan ortalama 250’ye çıktı. Bu çok ciddi bir artıştır. Hastanelerde yatan hasta sayısında küçük bir artış var. Biz bunu 1 Haziran sürecinde de deneyimledik. 1 Haziran’dan önce günlük 60 vaka varken, 1 Haziran’dan sonra vaka sayısında piki yaşadık. 1 Mart sürecinde aynı şeyi söyledik, tedbirlerin bu şekilde hızlı kaldırılması bizi korkutuyor. Çünkü kalabalık mekanlarda bir araya gelme, kapalı mekanların açılması virüsün yayılması için en güçlü ortamlardır. Böyle olunca da maalesef sonuç da bu şekilde oluyor. Pandemi bitmiş değil, varyantlar ortaya çıkıyor, daha bulaşıcı ve ölümcüldür. Yaygın aşılama yapılmadığı için de maalesef bulaşının önüne geçilemiyor" diye konuştu.

# Haberin Kaynağı: https://tr.sputniknews.com/columnists/202104021044177473-diyarbakir-tabip-odasi-45-50-olan-gunluk-vaka-sayisi-250ye-cikti/