Bilim Kurulu Üyesi'nden Şok Eden Açıklama: Ben Vaka ve Hasta Sayısını Aynı Sanıyordum

BBC Türkçe'den Fundanur Öztürk'e konuşan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın koronavirüs hastaları ve vakaları konusundaki açıklamalarını değerlendirdi.

Bilim Kurulu Üyesi'nden Şok Eden Açıklama: Ben Vaka ve Hasta Sayısını Aynı Sanıyordum

Koronavirüs bilim kurulunda olmasına rağmen hasta ve vaka sayısının eş anlamlı olarak kullanıldığını zannettiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Öztürk, bu konuda bilgisi olmadığını söyledi. Sağlık Bakanı Koca'nın her vakanın hasta olmadığına yönelik açıklamalarının etkileri sürüyor. Bakan Koca'nın açıklamalarını BBC Türkçe'ye değerlendiren Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk şunları söyledi: 

Hastanede yatsa da yatmasa da PCR pozitif olanların hepsi vaka olarak tanımlanır. Vaka, olgu, hasta… Bunlar pratikte aşağı yukarı eş anlamlı kullanılır. Vaka sayısı yerine hasta sayısı ifadesinin kullanıldığı ilk gün, halk sağlığı grubunda yer alan arkadaşlarımızdan bazıları bu ayrıma dikkat çekti ve ikisinin farklı olabileceğini söyledi. Ben açıkçası arkadaşlarımız çok evhamlı olduğunu düşünmüştüm çünkü arada bir fark olmadığını sanıyordum.

Halk sağlığı grubu olarak dahil olmadığımız bir toplantıda bu uygulama değişikliği konuşulmuş olabilir ancak hem bizlerin hem de kamuoyunun o tarihten itibaren bilgilendirilmesi gerekiyordu. Pozitiflerin hepsinin hasta olarak değerlendirilmediği baştan açıklansaydı bu karışıklık yaşanmazdı. Bunu bilmek benim de vatandaşın da hakkıdır.