Bilim Kurulu Üyesi Tarih Verdi! "Ne Zaman Normale Döneceğiz?" Sorusuna Yanıt Geldi

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, normalleşme sürecine ne zaman geçilecek, okullar ne zaman açılacak, bayramda ziyaretler yapılacak mı, camiler ne zaman ibadete açılacak, kafeler , restorantlar ne zaman açılacak, berberler ne zaman açılacak? gibi sorularıa yanıt verdi.

Bilim Kurulu Üyesi Tarih Verdi! "Ne Zaman Normale Döneceğiz?" Sorusuna Yanıt Geldi

OKULLARIN AÇILIŞIYLA İLGİLİ BİR ŞEY SÖYLEMEK İÇİN ERKEN 

Prof. Dr. Azap, Habetürk'e yaptığı açıklamada normalleşme sürecinin alınan tedbirlere uyum ile söz konusu olabileceğini, bu sene yaza kadar üniversite ve okulların açılmasına ilişkin açıklama yapmak için erken olduğunu söyleyerek, "Bu yıl yaza kadar üniversiteler ve okulların açılabileceğini söylemek için henüz erken. Bu kararı verebilmek için henüz vaktimiz var gibi görünüyor. Mayıs ayının ortalarına doğru salgın eğrisinin durumu belli olduktan sonra, ülkemizdeki vaka sayıları belli olduktan sonra ve toplumdaki oluşan bağışıklığın derecesi de belli olacak diye bekliyoruz. Buna yönelik araştırmalar da devam ediyor. Ondan sonra en sağlıklı karar verilebilir. Virüste mutasyon dediğimiz bir değişiklik olmazsa ya da Türkiye'de bulaşma hızında bir değişiklik olmazsa sanki haziran ayında en azından son sınıflar açılabilir yada üst sınıflar açılıp hızlandırılmış bir şekilde eğitim yılı tamamlanabilir. Ama bunu söylemek, bu kararı almak için henüz erken görünüyor." dedi.  

"BAYRAM ZİYARETLERİ OLMAZSA İYİ OLUR"

Bayram Ziyaretlerine ilişkin de konuşan Azap, "Bayram ziyaretleri olmazsa iyi olur. Artık biliyorsunuz telefonla görüntülü görüşme şansı da var. Pek çok kişi bunu kullanabilecek durumda. Sevdiklerimizin sesini duymak yeterli olsa iyi olur. Çünkü bayram ziyaretlerinde çok fazla insan trafiği oluyor. Gün içerisinde birkaç ev birden geziliyor. Bu, virüsün bulaşması için çok da uygun bir ortam oluyor. O yüzden bayram ziyaretlerini yapmamak iyi olur.Bazı önlemleri gevşetsek bile bayram ziyaretlerini yaparsak haziran ayında beklemediğimiz bir dalgayla karşılaşabiliriz. Türkiye'de salgın eğrisi tepeye ulaştı gibi görünüyor, biraz aşağıya doğru dönmeye başladı." dedi. 

BAYRAM SONRASI KADEME KADEME GEÇİŞ SÖZ KONUSU OLABİLİR AMA...

Normalleşmenin bayram sonrası kademe kademe olarak başlayabileceğini, bir anda normale dönüşün olmayacağını vurgulayan Azap, "Bayramdan sonra bizde de önlemler gevşetilecektir ama asıl zorluk orada başlayacak. Kısıtlama politikalarını uygulamak daha kolay ama önlemleri gevşetmenin derecesini belirlemek çok zor. Az mı gevşek çok mu gevşek çok çok mu gevşek bunun çok farklı dereceleri var. O yüzden çok iyi düşünülmesi gereken verilerin çok iyi analiz edilip doğru tahminler yapılarak ve yavaş yavaş aşamalı bir şekilde yapılması gereken bir iştir. Şunu da söylemeliyim genel önlemler dediğimiz okulları kapatma, etkinlikleri iptal etme, toplu bir araya gelişleri durdurma, şehir karantinaları, uçuş yasakları gibi genel önlemleri gevşetsek bile hiç gevşetemeyeceğimiz bir şey var; o da kişisel önlemlerdir. Bunu hiçbir zaman gevşetmemeliyiz yani artık insanlarla karşılaştığımızda öpüşme, sarılma, tokalaşma yok. 1 metrelik sosyal mesafeyi koruyacağız. El temizliğine dikkat edeceğiz. Solunum hijyeni dediğimiz ağız ve burun yolunu özellikle kapalı yerlerde kapatma konusunda dikkat edeceğiz ve buna uzunca bir süre devam etmemiz çok kritik. Bunu yapabilirsek genel önlemleri gevşetme şansımız da daha kolay ve hızlı olacaktır. Burada aslında birey olarak en önemli görev bize düşüyor. Genel önlemlerin çabucak gevşetilmesini istiyorsak bizim de bu bireysel önlemlere çok dikkat etmemiz gerekiyor." diye konuştu.

AÇIKLAMALARIN TAMAMI İÇİN KAYNAK: https://www.haberturk.com/bilim-kurulu-uyesi-prof-dr-alpay-azap-tan-koronavirus-aciklamasi-ne-zaman-normale-donecegiz-haberler-2655838