Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: Sigarayı İsteyen Herkes Bırakır 

Sağlık Bakanı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, sigaranın zararlarına ilişkin sosyal medya hesabından çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: Sigarayı İsteyen Herkes Bırakır 

Sigaranın hem bütçe hem de sağlığa büyük zararları olduğunu vurgulayan Bilim Kurulu Üyesi, sigaranın parayla hastalık satın alma yöntemi olduğunun altını çizdi. Bilim Kurulu Üyesi, ayrıca şu ifadeleri kullandı: 

Her yıl 7 milyonu aşkın insan, sigara içtiği için ölüyor. Sigara içenler, içmeyenlere kıyasla 15-20 yıl derken ölüyor. Sigara içenlerin yarısı, sigaradan dolayı ölüyor. Sigara, dünyada en sık görülen, en fazla öldüren, en çok sakatlayan ve en maliyetli hastalıklara neden oluyor. Kalp damar ve akciğer hastalıkları, kanserler, inme, enfeksiyonlar gibi sigaraya bağlı hastalıklar, “PARAYLA SATIN ALINAN” hastalıklardır. Bu hastalıkları satın alabilmek için toplam 100 bin TL'yi günlük taksitlerle bıkıp usanmadan markete, büfeye kesintisiz ödemelisiniz.Sigara dumanında 7 binden fazla madde ve 70’den fazla kanserojen var. 

Sigaranızdan bir nefes aldığınızda milyonlarca partikülü içinize almış oluyorsunuz. Bir sigaradan kaç nefes çektiğinizi, günde kaç sigara içtiğinizi düşünün, ciğerlerinizi bombardıman ediyorsunuz.Sigara içen kişi kendisiyle savaşır. Savunma sistemimiz bizi bizden korumak için mücadele verir. Ancak bir gün gelir, savaşı kazanırız/kaybederiz. Yani kazananı da kaybedeni de biz oluruz.

Ben içtiği sigaranın faturasını ödemekte zorlanan hastalara yardımcı olmaya çalışan bir hekimim. Şurası açık ki, hasta olduktan sonra çare aramaktansa, hiç hasta olmamak ve sağlıklı kalmak çok daha kolay, ucuz ve konforlu.

Sigarayı isteyen herkes bırakır. Bırakmak için kararlı olmanız ve kendinize 15 gün gün ayırmanız yeterli. Gelin 9 Şubat’ta sigarayı bırakın. Dilerseniz sigara bırakma polikliniklerimizden yardım alın.

Sigara İçenlere Kötü Haber! Ölüm Oranı Daha Yüksek
Türkiye Sigarayla Savaşanlar Derneği, yapılan çalışmalarda yoğun bakımlarda kovid-19'dan yatanların yüzde 30'nun, hayatını kaybedenlerin ise %85'inin sigara içtiğinin tespit edildiğini açıkladı.

9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot günü vesilesiyle yazılı açıklama yayımlayan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, kovid-19 pandemisinde sigara içenlerin daha fazla risk altında olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Aydın, yazılı açıklamasında, "Yapılan çalışmalarda, yoğun bakımlarda Kovid-19'dan yatanların yüzde 30'unun, ölenlerin ise yüzde 85'inin sigara içtiği tespit edilmiştir. Yakın zamanda yapılan çalışmalar, elektronik sigara kapsüllerinin tatlandırılmasında kullanılan 40 kimyasalın akciğer dokusu üzerindeki zararlı etkilerini açıkladı. Elektronik sigaranın genellikle amfizem, reflü hastalığı, kalp hastalığı, akciğer kanseri ve uyku apnesinin habercisi olan horlama ile ilişkili olduğunu göstermiştir." ifadelerini kullandı.