Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ceyhan'dan Türkiye'de Koronavirüs Açıklaması : Böyle Giderse...

 Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yeni tip koronavirüs vaka sayılarına ilişkin katıldığı canlı yayında önemli değerlendirmelerde bulundu. 

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ceyhan'dan Türkiye'de Koronavirüs Açıklaması : Böyle Giderse...

GÜNLÜK VAKA SAYISI OLARAK DEĞERLENDİRME DOĞRU OLMAZ

Günlük vaka sayılarının günlük değerlendirilmemesi gerektiğini, bloklar halinde değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ceyhan, her günün rakamından bir anlam çıkarılmamasını vurgulayarak, "Günlük vaka artış sayılarını günlük olarak değerlendirmemeliyiz, bloklar halinde değerlendirmeliyiz. Her günün rakamından bir anlam çıkarmamalıyız. Ama şunun söylemek mümkün günlük artışlarda bir yere oturma var ama buna plato demek ya da salgının artık sonuna yaklaşıyoruz gibi yakıştırmada bulunmak yanlış olur. Pek şimdiye kadar kimse bundan bahsetmedi. Biz bir salgının artık azalmaya başladığına şöyle bir anda karar veririz günlük iyileşen hasta sayısı, günlük yeni vaka sayının üzerine çıktığı zaman 'salgın kontrol altına alındı azalıyor' deriz. Şu anda buna uzağız. Ama tedbirleri çok iyi uygulamaya devam edersek, sabırsızlanıp hemen dışarı çıkmaya kalkmazsak buraya doğruda gideceğiz. Dikkat ederseniz vaka sayısı sabit bir seyir seyretmeye başlarken, günlük iyileşen vaka sayısında bir artış var. Bu bi yere gelecek birbirini kesecek ve daha sonra iyileşen vaka sayısı artmaya devam edecek. Bu oluncaya kadar hemen bu iş halloldu, bitiyor bu iş diye düşünmemek lazım." dedi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULAMASI OLUMLU YANSIDI

65 yaş ve üzeri sokağa çıkma yasağı uygulamasının ardından vefat sayılarının olumlu seyir haline geldiğini söyleyen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ceyhan, "Hepimiz biliyoruz ki vaka sayılarınızın ortalama yaşı ne kadar yüksekse o kadar ölüm oranınız yüksek oluyor ama vaka yaşlarınızın ortalaması düşükse ölüm oranı o kadar düşük oluyor. Bu beklenen bir şey... Almanya'nın vaka sayılarının ortala yaşı 49 ama ölüm oranları en yüksek seyreden iki ülkenin Fransa'nın ki 62,5 İtalya'nın ki ise 62... Yani onlar yaşlılarını iyi koruyamadıkları için ölüm oranları yükseldi. Bir başka faktörde bu insanların yoğun bakımda yatacak yer bulamamasıydı. Bizde vaka sayısının ortalama yaşı 50'nin altında gibi duruyor." diye konuştu. 

BÖYLE GİDERSE İŞLER İYİ GİDİYOR

Türkiye'de pik noktasının ne zaman görüleceğine yönelik sorıua da yanıt veren Ceyhan, "Böyle giderse işler iyi gidiyor. Eğer bozarsak işler kötü gidecektir hiç kimsenin şüphesi olmasın! Henüz 47 ilin vaka sayısı 100'ün altında bu iller orada bir tedbirsizlikle vaka artışı yaşayabilir. Bu da Türkiye'nin vaka sayına etkili olabilir o yüzden çok dikkatli olmalıyız. Bugünlerde vaka sayılarındaki artışlar, sabit kalmalar azalmalar İstanbulla ilgili... Çünkü İstanbul çok yoğun yaşıyor bunu ve muhtemelen bu İstanbul'da kontrol altına alınacak. Tarih vermek gerekirse 2 hafta içerisinde benim söylediğim gibi kesişme yaşanabilir ve ondan sonra rakamlar yakın gidebilir sonra da azalmaya geçebilir. Ama halkın esas sorduğu sorunun cevabı çok zor. 'Ben ne zaman eski hayatıma dönerim? Ne zaman düğünümü yapabilirim? Yazın tatile gidebilecek miyim?' sorularını soruyor. Bunlar tek başına salgının bitmesiyle de ilgili değil. Bir kısım tedbirler daha erken kaldırılacak. Bir kısım tedbirler bir süre devam ettirilecek. Çünkü 'salgın bitti tamam her şey eskisi gibi oldu diyemezsiniz' o zaman yeniden ikinci bir dalga yaşama riski var! O yüzden bunlar o zaman konuşulabilecek tartışabilecek konular" dedi.