Bilim Kurulu Üyesi: "Bu İller Kızaracak"

Son dakika haberi: Bilim Kurulu Üyesi yaptığı son dakika açıklamasında sarı ve mavi illerin sayısının azalacağını, bazı illerin de kızaracağını söyledi. İşte son dakika açıklaması.

Bilim Kurulu Üyesi: "Bu İller Kızaracak"

Son dakika : İşte kırmızıya dönecek iller.

Son günlerde vaka sayılarında yaşanan yükseliş ile birlikte birçok şehrin risk grubuna göre renginin değişeceği görüldü . Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz yaptığı son dakika açıklamasında kırmızıya dönecek illeri sıraladı. 

Bir canlı yayına katılan  Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, Sağlık Bakanlığı'nın 2 hafta önce açıkladığı risk gruplarına ve son günlerde vaka artışları ile birlikte risk grubunda değişim olacak illere değindi. 

İNGİLTERE VARYANTI KÖTÜ ETKİLEDİ

A Haber canlı yayınında konnuşan Prof. Dr. Hasöksüz, İngiltere mutasyonu hakkında, "İngiltere varyantının yaygınlığı maalesef günlük vaka artışına ve haritadaki renklerin kötüye gitmesine neden olacak gibi görünüyor. Karadeniz'de günlük vakaların çok yüksek olmasındaki en önemli etken, o bölgede İngiltere tipi mutantının olmasından dolayı. Bu varyantın ikinci bir özelliği daha var. Varyant virüslerle birlikte aile içinde 1 kişi 3-4 kişiye bulaştırır hale geldi. En tehlikeli kısım toplu taşıma içinde seyahat edenlerin, kapalı alandaki restoran ve kafelerdekilerin kurallara uymaması durumu." dedi. 

"SARI VE MAVİ İLLER AZALACAK"

Prof. Dr. Hasöksüz yaptığı açıklamada, renklendirilen haritada sarı ve mavi renkli illerin azalacağını , bazı şehrin turuncudan kırmızıya döneceğini söyleyerek, "Renklendirilmiş haritada baktığımızda sarı ve mavilerin azalacağını, turunculardan kırmızıya döneceğini göreceğiz. Özellikle Marmara Bölgesi'nde İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ, Kocaeli gibi illerimiz kırmızıya dönecek gibi duruyor. İller bazında bize bunu gösteriyor." dedi.

RENKLERİNE GÖRE İLLER

Düşük: Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Uşak, Van. (14 İl)

Orta: Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Aydın, Bartın, Bayburt, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Manisa, Nevşehir, Sivas, Tunceli, Yozgat. (28 İl)

Yüksek Risk: Antalya, Ardahan, Artvin, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Düzce, İstanbul, İzmir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mersin, Muğla, Niğde, Tekirdağ, Yalova, Zonguldak. (22 İl)

Çok Yüksek: Adıyaman, Aksaray, Amasya, Balıkesir, Burdur, Edirne, Giresun, Gümüşhane, Konya, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon.