Bilim Kurulu Bitti: Kısıtlamalar Hangi İllerde Kalkıyor... Fahrettin Koca'dan Açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası kameralar karşısına geçti ve açıklama yapmaya başladı. İşte Bakan Koca'nın açıklamaları ve kısıtlamaların kaldırılmasında son durum.

Bilim Kurulu Bitti: Kısıtlamalar Hangi İllerde Kalkıyor... Fahrettin Koca'dan Açıklama

Son dakika : Sağlık Bakanı Açıklama yapıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası kameralar karşısına geçti ve açıklamada bulundu. Bakan Koca açıklamasında şunları söyledi: 

"Salgın gündemin en önemli maddesidir. Hiçbir ülkenin mücadelesi diğer ülkelerden çok başarılı değil. Hep birlikte salgın dönemini tecrübe ediyoruz. Başarılı bir sınav vermedi dünya. Her ülke elindeki imkanlarla tedbirler almaya çalıştı. Biz de elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullandık. 

Salgınla iyi mücadele etmek , başta sağlık çalışanları olmak üzere herkesle özveri ile oldu. Virüsün hayatımızdan çıkacağı günler için umudumuzu yüksek tuttu. 1 yıllık mücadele içinde pek çok deneyim de kazandık. Sadece tıbbi mücadeleden bahsetmiyorum 83 milyon mücadele ettik. Gerek yaşadığımız salgınla ve diğer hastalıklarla mücadele tıbbinin yanı sıra sosyaldir. Bugüne kadar sahne önünde bilim kurulu önemli roller üstlendi.  Pek karşımıza çıkmayan toplum bilimi kurulu ise sahne arkasında önemli işler yaptı.

Artık normalleşmeye geçiyoruz. Yerinde karar dönemi. Artık salgının sosyal hayata etkileri ile mücadeleye de odaklanacağız. Kurul tarafındna hazırlanan plan ile aşı çalışmalarında 1,5 milyonu 2. dos olmak üzere 8 milyon aşıya ulaştık. İlk planın sonuna ulaştık. Küresel düzeyde en başarılı ülkeler arasındayız. 

Nüfusa oranla daha kat etmemiz gereken çok yol var. Aşı kıtlığı yaşanan bir dönemdeyiz. 

Aşıu ile ilgili bir hakikati hatırlatayım. Aşı olduğumuz gün koruma başlamıyor. İkinci dozdan 14 gün sonra aşılanmış oluyoruz. İlk aşıdan 42 gün sonra. Bu 42 gün daha iyi kendimizi korumalıyız.

Her geçen gün saysı artan mutasyon için tedbirler almalıyız. Vaka syaılarındaki artış, bazı illerdeki normalleşmeyi geciktirecek. Virüsün kendisi de mutasyonlu hali de yayılıyor. Ve korunma yöntemleri aynı. Tedbir silahımız.

KISITLAMALAR

Geçen hafta 100 bin nüfusa düşen vakaları açıkladık. Ve salgın döneminde yerinde karar dönemine geçeceğimizi açıkladı. Bu verileri her hafta açıklayacağız. Vaka ile birlikte pozitif test ve yoğun bakım doluluk ile entübe oranları illerdeki risk durumuna etki ediyor. Bu parametrelere göre illeri düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak gruplandıracağız.

Bu gruplara göre iş kollllarının serbest olması kabinede görüşülecek. Alınan karar, Kabine sonrası Cumhurbaşkanı tarafından açıklanacak. 

Tam kapanma gibi drum düşünmüyoruz. Ama her geçen gün vaka sayısı artıyor. Mutasyonun bazı bölgelerde etkisini gösterdiğini görüyoruz. Özellikle Doğu Karadeniz'de Samsun Ordu gibi, Mutasyon artıyor. Daha çok İngiltere mutantı dediğimiz bulaşıcılığın daha yaygın olduğ görülüyor. 

Brezilya mutantı 1 tane İstanbulda. Güney Afrika mutantı 49 vaka var. Bize özgü mutant olur mu şüphesinde olduğumuz 5 vaka vardı. Ama o da dünyada görülen mutant. Türkiye'de bize özgü mutant yok. Giderek İngiltere mutantı artıyor.

Bu nedenle tedbirler daha önemli oldu. Maskesiz olma durumunda, temasın ortadan kalktığı durumda bulaşıcılığın daha öncekine göre çok arttığnı söyleyebiliriz."

İşte canlı yayın.