Belçikalı Bakan, Koronavirüs Aşı Fiyatlarını Yanlışlıkla Sosyal Medya Hesabından Paylaştı

Belçika'da bütçe ve tüketicinin korunmasından sorumlu Devlet Bakanı Eva De Blekeer, AB Komisyonu'nun ilaç üreticileri ile anlaşmaya vardığı ve gizli kalması gereken koronavirüs aşı fiyatlarını yanlışlıkla sosyal medya hesabından paylaştı.

Belçikalı Bakan, Koronavirüs Aşı Fiyatlarını Yanlışlıkla Sosyal Medya Hesabından Paylaştı

De Blekeer, muhalefete mensup bir milletvekilinin, hükümetin, koronavirüs aşılarının maliyetini nasıl karşılayacağına dair soru ve eleştirileri üzerine, sosyal medya hesabından ayrıntılı bir tablo yayımladı. Tabloda Belçika'nın almayı planladığı koronavirüs aşı adetenin yanı sıra, AB komisyonu'nun yaptığı anlaşma doğrultusunda doz başına ödenecek birim fiyatı ve toplam maliyet de yer aldı.

v

De Blekeer tarafından paylaşılan tabloya göre, Belçika 33.5 milyon doz aşı için 279 milyon 120 bin 190 euro ödeyecek. Belçikalıo bakan, kısa süre sonra durumun farkedilmesiyle, twitini sildi. Fakat kamu yayıncısı VRT muhabirinin de aralarında bulunduğu sosyal medya kullanıcıları ekran görüntülerini alarak kamuoyu ile tabloyu paylaştı.

De Beleeker'in yayımladığı tabloya göre, AB komisyonunun yaptığı anlaşma neticesinde, birlik üyesi tüm ülkeler için geçerli koronavirüs aşısı fiyatları büyük farklılık gösteriyor. En ucuz aşı doz başına 1.78 euro ile Astrazeneca'nın Oxford ile geliştişrdiği aşı olurken,  Almanya merkezli BionTech ile Pfizer'in aşısının doz başı fiyatı 12 euro olarak göze çarpıyor. Listedeki en pahalı aşı ise Moderna tarafından geliştirilen koronavirüs aşısı oldu. Moderna'nın ücreti 18 euro olarak ön plana çıktı.