Bayram Namazı Camide Kılınacak mı? Bilim Kurulu'ndan Açıklama Geldi

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü 'den Kurban Bayramı namazı hakkında son dakika açıklaması geldi. Peki Kurban Bayramı camilerde kılınacak mı? İşte detaylar.

Bayram Namazı Camide Kılınacak mı? Bilim Kurulu'ndan Açıklama Geldi

Son dakika : Bilim Kurulu üyesinden Kurban Bayramı açıklaması.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, sosyal medya hesabı üzerinden dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Özlü yaptığı açıklamada Kurban Bayramı uyarısında bulunurken, "Toplu taşımada, hayvan nakilleri, turistlik tesisler, yol güzergahlarındaki tesisler, hayvan pazarları ve kesim yerlerinde sıkı denetimler yapılmalı ve cezai yaptırımlar uygulanmalı" dedi.

KURBANLAR VEKALETLE

Prof. Dr. Özlü, kurban kesimi ile ilgili açıklamasında, "Hayvan pazarı, kesim yerine gitmeden, insanların kurbanı kesilip, eti teslim edilmeli. Hayvan pazarları ve kesim yerlerinin sayısı artırılmalı, alanlar genişletilmeli; yeterli sayıda lavabo, sıvı sabun, kağıt havlu, el dezenfektanı olmalı. Buraların bakımı; girişte ateş ölçümü, semptom sorgulaması, alana göre içerideki kişi sayısının kontrolü, fiziki mesafenin korunması, maskesiz girilmemesi, hijyene uyulması için ilgili kişi ve kurumlar ile bunların görev, yetki ve sorumlulukları tanımlanıp ilan edilmeli" dedi.

BAYRAM NAMAZI

Bayram namazına da değinen Prof. Dr. Özlü, "Denetimleri kimin ne sıklıkla, nasıl yapacağı ve cezai yaptırımların nasıl uygulanacağı netleştirilmeli. Mümkünse, bayram namazı açık havada kılınmalı, kişiler arası en az 1 metre mesafe olmalı, maskesiz gelinmemeli, giriş ve çıkışta kalabalıklaşma olmaması için uyarılar yapılmalı, namaz sonrası bayramlaşma, temas, tokalaşma olmamalı. Namaz öncesi cami, halılar, lavabo, abdest alma yerleri, tuvaletler ve çevre yüzeyleri temizlenip dezenfekte edilmeli, cemaat evinden seccadesini getirerek, onun üzerinde namaz kılmalı, müftülükler, din görevlileri, bu kuralları önceden cemaate duyurmalı" dedi.

RAMAZANDAN DAHA RİSKLİ

Bu bayramın Ramazan Bayramı 'ndan daha riskli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özlü, "Bayram ziyaretleri kısa tutulmalı, mümkünse açık havada yapılmalı, maske ve mesafe korunmalı, bu sırada el öpme, sarılma, temas ile yeme içme olmamalı, yemek davetleri yapılmamalı ve davetlere katılmamalı. Bayram, başka etkinliklere benzemez. Kurban ritüeli nedeniyle bu bayram, Ramazan Bayramı'ndan daha riskli. Ülkemizin her evinde yaşanan ve 83 milyonun katıldığı bir etkinlik söz konusu. Çok dikkatli ve hazırlıklı olmalıyız. Bu tedbirler riski ortadan kaldırmaz; ama azaltabilir" dedi.

BAYRAM NAMAZI CAMİLERDE KILINACAK MI?

Bu açıklamaya bakacak olursak Kurban Bayramında Bayram Namazının camilerde kılınacağı , herhangi bir kısıtlama olmayacağı görülüyor. Ramazan Bayramı'nda namaz camide kılınmamıştı. 

Sizce Kurban Bayramı'nda kısıtlama olmalı mı? Ankete katılmak için TIKLAYIN