Bakan Koca'dan Bilim Kurulu Sonrası Aşı ve Mutasyon Açıklaması

Bilim Kurulu sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kameralar karşısına geçti ve kurulda alınan kararları kamuoyuna açıklamaya başladı. Bakan Koca mutasyona ve aşıya değindi.

Bakan Koca'dan Bilim Kurulu Sonrası Aşı ve Mutasyon Açıklaması

İşte Bakan Koca'nın açıklamaları:

Tünelin ucunda bir ışık belirince arkamızdakilerin öne doğru atıldığına, öne gidenleri ezmeye çalıştığına ve izdihama neden olduğuna şahit olduk. Bu işimizi zorlaştırsa da elimizdeki meşaleyi bırakmadan yola devam ettik. Bunun şahidi sizlersiniz. Dünyanın ahlakını yeniden tanzim etti. Ülkelerin bir birilerinin yardım malzemelerine el koyduğuna şahit olduk. Selamlaşmadan alış verişe kadar okula kadar tüm hayatımızda yenilikler oldu. Bunlar sancılı değişikliklerdir. Bu yıl tüm dünyanın ortak bir amaçla mücadeel ettiği bir yıl.

Tarih buı yılları hastalığa adını veren 2019 yıldan başlayan büyük salgın yılı olarak anılacaktır. Almanyada 1 milyonda 325 kişi hayatını kaybetti. Sürü bağışıklığını yapmaya çalışan İsveç'te 79, ABD'de 984, İngiltere'de 994 kişi öldü. Türkiye'de ise milyon nüfus başına vefat sayısı 216 'ya ulaştı. Günlük vaka sayıları ilk pik döneminde 80 binlerde. Şimdi 700 binlerde.

Bununla birlikte Nisan ortasındaki ilk pik döneminde 8500 olan vefat, 14 binleree ulaştı. Son günlerde İngiltere gibi ülkeler kontrolsüz aka artışını mutasyona bağladı. Salgın gelişmiş olduğunu iddia eden de geri olanı eşitledi. Ekim'in ikinci yarısından sonra vakalar Türkiye'de arttı. Hastahanelerimiz yükü kaldırmada zorlandı. HES kodunun tüm kamu kurumlarında , ulaşımda , tesislerde yaygınlaştırılması, toplu etkinliklerin ertelenmesi, düğün ve nişanlara kısıtlama gelmesi, kademeli mesaiye geçilmesi, kalabalık meydan ve sokaklar için gelen kısıtlamalar, sigara yasağı, okullarda uzakta eğitim, sokağa çıkma yasakları gibi yaygın genel tedbirler hayata geçirildi. 

Sıkı takip ve tedbirlerle Gaziantep'tte yüzde 66, Tekirdağ Bursa ve İzmir'de uyüzde 60, Ankara ve İstanbul'da 50 vaka azalması oldu.İstanbul'da önemli düşüş kaydedildi. 

MUTASYON

Gerekli tedbirleri vakit geçirmeden uyguladık. İngiltere, mutasyon olduğunu ve virüsün daha hızlı yayıldığını ilan etti. Bu mutasyon Eylül'den beri var. Yayılma hızı çok yüksektir. Mutasyonun yayılma hızını arttırması çarpan etkisini arttırır. Ülkemizde bu iş düzenli yapılıyor. Anlaşılan o ki İngiltere'dekontrolsüz vaka araştırılırken Eylül'den beri olan mutasyon dikkatleri çekti. "

Virüs daha hızlı bulaşsa da tedbirler en iyi silahımız. Virüs mutasyon geçirse de aşıyı sekteye uğratmayacak.

Her geçen gün aşı ile ilgili yeni ve eksik ya da asılsız haberler geliyor. İnaktif bilinen en kadim aşı yöntemidir. Virüs uygun ortamlarda çoğaltılıp öldürülür ve vücuda enjekte edilip vücudun tanıması amaçlanır. Bu aşı ile ilk defa bağışıklama ile aşı yapılmıyopr. Bu daha önce tecrübe ettiğimiz ve sonucundan emin olduğumuz yöntemdir. 

Başından beri türkiye'de klinik çalışması olan aşıyı istiyoruz. Klinik aşının somut sonuçlarını bekliyoruz. Ülkemizdeki faz 3 klinik çalışması başarı ile devam ediyor. 

TÜRK İNSANINDA ETKİLİ

Aşının Türk insanında etkili olduğundan eminiz. 

Çin makamları aşı için onayı imzaladı. Aşılarımız bir aksilik olmazsa Pazar'ı Pazartesi'ye bağlayan gece yola çıkıyor.