Aşının Kimlere Yapılmayacağı Açıklandı: Aşı Olmayanlar Bazı Yerlere Alınmayacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı son dakika açıklamasında koronavirüs aşısının zorunlu olup olmadığı, aşı olmayanların ileride bazı yerlere alınmayacağını ve kimlere aşı yapılmayacağını söyledi.

Aşının Kimlere Yapılmayacağı Açıklandı: Aşı Olmayanlar Bazı Yerlere Alınmayacak

Aşı bu kişilere yapılmayacak.

Koronavirüs aşısı ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada hangi gruplara korona aşısı yapılmayacağını söyledi. Kurul sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Koca, açıklamasında gebeler dahil 3 gruba aşı yapılmayacağını söyledi.

Bakan Koca "Aşıyı 18 yaş altı kişiler için ve hamilelere düşünülmüyor. Ama 18 yaş altı için Çin'de çalışmalar devam ediyor. Gebelere düşünülmüyor. Son 6 ayda geçirenler hariç diye uygulama olacak" ifadelerini kullandı.

AŞI ZORUNLU MU OLACAK?

Bakan Koca aşının zorunlu olup olmayacağı sorusuna, "Aşının doğrusu zorunlu olmasını şimdilik düşünmüyoruz. Daha çok vatandaşımızı ikna ederek kitlesel aşılamayı yaygın yapma hedefindeyiz. Süreçte vatandaşımıza aşının güvenilirliği ve etkinliği net izah edilirse, ben birçok kimsenin bu noktada farklı yaklaşacağına inanıyorum.

Tüm bunlar vatandaşımıza olumlu bir şekilde anlatılırsa, sonuçlar gerçekten olumlu olursa ben farklı bir yaklaşım içerisinde olacağını düşünmüyorum. Biz aşı yapılan kişinin HES koduna, e-nabız'a işlemiş olacağız. Aşının yaygın uygulanmasıyla birlikte birçok şirket, kuruluş veya yapı aşı yapılmasını önemseyebilecek." şeklinde yanıt verdi.

"AŞI OLMAYAN BAZI YERLERE GİREMEYECEK"

Bakan Koca sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Aşının yaygın yapımla dönemi sonrası uçağa binmek için, otobüse binmek için, ulaşım için istenebilir. Bugünün konusu değil ama yaygın yapıldıktan sonra güvenilirliği daha çok sağlamak için bu istenebilir. HES koduyla ilgili biz aşıyı yapılan kişinin HES koduna, e-nabıza işlemiş olacağız. Bazı yerlere giriş çıkış için şu an düşünmüyoruz. Bu dünyada da gündeme gelecek. Aşının yaygın uygulanmasıyla birlikte birçok kuruluş, şirket, yapı aşı yapılmasını önemseyecek. Aşının yaygın yapılma dönemi sonrası uçağa binmek, otobüse binmek için istenebilir. Ama bugünün konusu değil. Yaygın olarak yapıldıktan sonra gündeme gelebilir. Biz önden HES koduna aşıyı işlemeyi, e-nabıza da işlemiş olacağız. Bu anlamda sorun olmayacak. 1 hafta 10 gün içerisinde ara değerlendirilmesini bilmiş olacağız. Şu an 3 bin 700 kişiye aşı yapılmış oldu. Kimisine de ikinci dozun yapıldığını ve şu ana kadar herhangi ciddi bir yan etkinin olmadığını söyleyebiliriz. Bunun dışında aşıyı biz strateji olarak kimlere ne zaman yapılması gerektiğiyle ilgili Bilim Kurulu daha önce çalışmış, açıklama yapılmıştı."

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA