Alışveriş Merkezlerinde Yeni Dönem! Karar Duyuruldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Alışveriş merkezlerinde koronavirüs önlemleri kapsamında girişte HES kodu zorunluluğunun getirildiğini, AVM'lere girişte kişi sınırlamalarının da getirileceğini söyledi.

Alışveriş Merkezlerinde Yeni Dönem! Karar Duyuruldu

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından Ulusa Seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta sonları Cuma günü saat 21.00'den Pazartesi 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlamasına gidildiğini açıklayan Erdoğan, hafta içi her gün 21.00 ile 05.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağını söyledi. Sokağa çıkma yasağından muaf tutulacak sektör ve kişilerin daha sonra İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanacak genelge ile duyurulacağını belirten Erdoğan, evlerde gün, mevlid, yılbaşı , doğum günü kutlaması gibi toplanmaların yasaklandığını, masaj salonu, hamam, yüzme havuzu , lunapark gibi yerlerin de kapatılacağını söyledi. Alışveriş merkezleri ve pazar yerlerindeki kişi sınırlamalarının İl Umumi Hıfzısıhha kurullarınca belirleneceğini belirten Erdoğan ayrıca şunları söyledi: 

Hafta içi her gün gece 21.00 ile sabah 05.00 arasında genel sokağa çıkma sınırlaması uygulanacaktır. Bu kısıtlama hafta sonları cuma akşamı 21.00'den , pazartesi sabahı saat 05.00'e kadar devam edecek. Yani Cumartesi-Pazar artık evlerimizdeyiz. Üretim tedarik, lojistik, sağlık, tarım ve  orman gibi sektörler bu kapsamın dışındadır. Market, Bakkal, Kasap , Manav gibi işletmeler ile eve paket hizmeti veren yerler belirlenecek saatler içerisinde sokağa çıkma kısıtlaması dışındalar. Restoranlar paket servisi dışında hizmet veremeyecekler. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı toplu taşıma araçlarını kullanamayacak. 

Evlerde , gün, mevlid, yılbaşı, doğum günü kutlaması gibi toplanmalar yapılamayacaktır.  Cenaze namazları yakınları dahil en fazla 30 kişiyle kılınacak, nikahlar da bu sayıyı geçemeyecektir. Hamam, Sauna, Masaj salonu, yüzme havuzu , Lunapark gibi yerler faaliyetlerine son verecektir. Her AVM ve semt pazarları için kabul edilebilecek müşteri sayıları tek tek belirlenecek. AVM'lere girişte HES kodu sistemine geçilecektir. Kalabalık caddeler ile meydanlara giriş sayıları umumi hıfzsıhha kurullarınca belirlenecek. Kamu kuruluşlarının mesai saatlerinde değişikliğe gidilecek. 50 kişiden fazla çalışanı olan iş yerlerinde belirlenen bir personel tarafından salgın tedbirlerinin uygulanması sıkı şekilde denetlenecektir. Bu hususlarla ilgili detaylar İçişleri Bakanlığımızın yayınlayacağı genelgede yer alacak, salı akşamından itibaren başlayacaktır. 

Ana sınıfı ve benzeri eğitim kurumların faaliyetlerine ara verilecektir.

Sigara içmeyi, nargile içmeyi kesinlikle evleriniz dahi olsa bırakın. Sigarayla da nargileyle de işim yok. Ben bunları sadece milletimizin sağlığı için istiyorum. Bunların hepsi akciğerlerimizi tehdit eden en önemli zararlı şeylerdir. 

Şurada bir-iki ay içerisinde aşılarımız geliyor, şimdi tüm bunlar için bize bir şey lazım lazım olan tek şey şu, hep beraber birlik lazım, beraberlik lazım, kardeşlik lazım.