Ahmet Hakan Canlı Yayında , "Sağlık Bakanı Bana Söyledi" Diyerek, İlk Tedbiri Duyurdu

CNN Türk ekranlarında yayımlanan Tarafsız Bölge Programında, Gazeteci Ahmet Hakan, bugünkü kabinee alınması en muhtemel tedbiri açıkladı.

Ahmet Hakan Canlı Yayında , "Sağlık Bakanı Bana Söyledi" Diyerek, İlk Tedbiri Duyurdu

Sağlık Bakanı ile görüştüğünü söyleyen Ahmet Hakan, "Tam kapanma değil, artırılmış tedbirler Ramazan'da gündeme gelecek. Kafe ve restoranlar yarından itibaren kapalı onu zaten söylediler.  Bakan Koca bana resmen söyledi. Kademeli mesai geliyor dedi." şeklinde konuştu.  Koronavirüs salgını nedeniyle kamuda esnek çalışma modeli daha önce 26 Ağustos 2020 tarihinden 2 Mart 2021 tarihine kadar uygulanmıştı. Bu gelişmelerin yanı sıra Uşak Valiliği, kamu kurum ve kuruluşlarında kademeli mesaiye geçeceğini resmen duyurdu.  İlgili haber için TIKLAYIN.

DİĞER TEDBİRLER CUMHURBAŞKANLIĞI KABİNE TOPLANTISININ ARDINDAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TARAFINDAN AÇIKLANACAK. TEDBİRLER AÇIKLANDIĞI ANDA SİZ DEĞERLİ ZİYARETÇİLERİMİZLE KAMU BÜLTENİ ÜCRETSİZ UYGULAMALARI VE SOSYAL MEDYA SAYFALARI İLE İNTERNET SAYFAMIZDAN PAYLAŞACAĞIZ.

BAKAN KOCA SAĞLIK BAKANLIĞI KORONAVİRÜS BİLİM KURULU TOPLANTISININ ARDINDAN NE SÖYLEDİ?

Şunu tartışmasız bir şekilde kabul ediyoruz, aylardır süren şartlar herkesi yordu. Benzer durumlar pekçok ülkede dönem dönem ortaya çıkmaktadır. Sayısal verilere ve toplumun azalan psikolojik direncine bakıldığında ülkemiz salgın dönemindeki en zor dönemi geçirmektedir. Toplam vaka sayımız 3 milyon 798 bin, vefat sayımız 33 bin 702'ye ulaşmıştır. Bildiğiniz gibi Mart ayının başından itibaren vaka durumlarını il il gösteren bir harita yayınlıyoruz. Bu harita vakaların her yerde artışta olduğunu gösteriyor. Kovid-19 risk haritası, nüfusun yüzde 80'inin çok yüksek risk bölgesinde olduğunu gösteriyor.

Yorgunluğun haklı sebepleri var. Mutasyon ve varyantlar konusunda genelde beklenti şansın bizden yana olmasıydı ama bu gerçekleşmedi. Kovid-19'un daha hızlı yayılımının sebebi varyantlardır. Türkiye'nin tecrübesi bunu doğrulamıştır. Varyant ortaya çıktığı ilk şekle göre farklılık gösteren virüs demektir. 2003'de SARS adlı salgına yol açan virüsün ortadan kaybolması buna bağlanmıştı. Bugün bunun tersi olmuştur. Mutantların işi zorlaştırdığı bir gerçektir.

Hızlı yayılım dışında bunlar hastalığın daha ağır geçirilmesine neden olmaktadır. Son haftalarda çok sayıda mutant ve varyant virüs tespit ettik. Yeni vakaların yüzde 85'i ingiltere mutasyonudur. Bugün virüsün dünyada yaygın olan tipi budur. Bunun dışında tespit edilen varyantlar var. Güney Afrika varyantı 11 ilimizde 285 kişide, Brezilya varyantı 9 ilimizde 166 kişide görülmüştür.  Dünya sağlık örgütünün yüksek bulaştırıcılığı nedeniyle sıkı takibini tavsiye ettiği E484K mutasyonuna 4 bin 820 vakada rastlanılmıştır. Bu yeni durum vaka sayılarını artırdığı gibi yatan hasta sayısını da artırdı. Türkiye genelinde yüzde 59 olan yatak doluluk oranı , yüzde 67.4 olan yoğun bakım doluluk oranında ciddi artış yoktur ama gelişmeler ciddi, veriler ikaz edicidir.

Şayet yükümüz önü alınamaz şekilde ağırlaşırsa, örneğini daha önce yaşadığımız gibi bir düzenlemeye gitmek zorunda kalabilriz. 

Şu ana dek 18 milyon dozdan fazla aşı yapılmıştır. İkinci doz aşısını olanların sayısı 7.5 milyonu bulmuştur. Bu bilgi ışığında Türkiye başarılıdır diyelim, istersek başarısız diyelim, Türkiye dünyada en çok aşı yapan 6. ülkedir. 

Şartlar bizi toparlanmaya davet ediyor. Günlük vaka sayıları 50 bine çıkmışken, başkalarından duyulacak uyarıya ihtiyaç olmamalıdır. Haritalar güçlü bir uyarıdır. Salgının getirdiği kısıtlamalarla, günlük hayatın ihtiyaçları arasında makul dengeyi kuralım. Aşı programı ilerlerken mücadelenin süresini kısaltalım. Bu iş bitene kadar bir gün bile yalnız kalmayacaksınız. Bizi bir gün bile kararsız, yılgın görmeyeceksiniz. Sizden isteğim moralinizi yükseltmektir. Ramazanınızı yürekten kutlarım.

SORU CEVAP

- Tam kapanma sorusu

Bugün bilim kurulu bu çerçevede yarından itibaren Ramazanın başlamasıyla birlikte yeni tedbirler alınabilir, önerilerimiz neler olabilir, şeklinde kapsayıcı şekilde alternatifli bir hazırlık yapıldı. Öneri anlamında. Cumhurbaşkanımızın başkanlığında yarın kabine toplantısı var. Burada, bu önerileri alternatifli önerileri sunmuş olacağız. O çerçevede Sn. Cumhurbaşkanımız alınan kararları uygun görürlerse açıklarlar.

Sağlık Sistemi bu Piki Taşıyabilecek mi, Rusya'nın seyahat kısıtlaması kararı ?

Rusya ile özellikle Sağlık Bakanı ile iki defa görüşmüştüm. Yakın zamanda bir heyet göndereceklerini burada özellikle bizim bazı bölgelerde Muğla gibi, Antalya gibi, İzmir gibi , Aydın gibi sertifikasyon uyguladığımız bölgede aldığımız tedbirleri görme noktasında bir heyetin geleceğini, önümüzdeki dönem değerlendirmenin daha rahat olabileceğini söyleyebilirim. Bu yaşadığımız üçüncü pik , İstanbul için dördüncü pik diyebilirim. Vaka sayısının daha yoğun olduğu ama aynı oranda ağır hastamızın aynı oranda artmadığını da görüyorsunuz. Şu dönemde sağlık altyapımız açısından ciddi bir sorun olmadığını çok rahat söyleyebilirim.

Yatan hastalar içinde yatak doluluk oranlarımızın şu an yüzde 56.3 olduğunu söylemek istiyorum, 247 bin yatağımız içinde doluluk oranının %56.3 özellikle servis yatağı doluluk oranında sorun olmadığını söyleyebilirim. Genel yoğun bakımlarla ilgiliydi az önce söylediğim. 47 bin yoğun bakımımın 32 bini erişkin yoğun bakım olarak kullanılıyor. Erişkin yoğun bakımda %71.3 bu çerçevede bakıldığında yüzde 30'a yakın kapasitemiz olduğunu, bu da 10 bine yakın ağır hasta anlamına geldiğini ifade etmek istiyorum. Bazı illerimizde yer yer sorunlar yaşıyoruz. Mesela, Yüzde 80'in üzerinde yoğun bakım doluluğu olan illerimizden bazıları Sinop, Çanakkale, İzmir, Edirne, Bartın ve Rize'de yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80'in üzerinde.

AŞIDA FİKRİ MÜLKİYET

DSÖ'nün iki hafta önce toplantısı olmuştu, o toplantıya bakanlar düzeyinde pek katılımın olmadığı toplantı idi. Ben özellikle tüm dünyaya ve DSÖ genel direktörüne de ifadem şuydu, aşıyla ilgili fikri mülkiyet haklarının çözülmesi gerektiğini ifade ettim. DSÖ de geliştirebilir, tüm dünyada üretim yapılabilir şekilde fikri mülkiyet haklarının çözülmesiyle daha kolay erişimin sağlanabileceğini ifade ettim. Kendileri de bu konuda haklı olduğumuzu ifade ettiler. Benim bu noktadaki yaklaşımım çok net, fikri mülkiyet haklarına çözüm getirilerek üretme becerisi olan potansiyeli olan tüm ülkelerde bunun önünün açılması gerektiği kanaatindeyim.

Haziran Sonuna Kadar Elimizde Yoğun Aşı Olacak

Haziran ayında en az 30 milyon doz Biontech aşısı gelecek. 10 gün içerisinde bu 34.5 milyona ilave daha ne olabilir onunla ilgili de görüşmeler netleşmiş olacak. Bizim Haziran ayı sonuna kadar elimizde bu çerçevede yoğun bir aşının olacağını söyleyebilirim. Haziran sonu itibariyle 40 yaş üstünü aşılayabileceğimizi , bunu 30-35 yaşına kadar da bu 30 milyon rakamıyla söyleyebilir duruma geldiğimizi ifade etmek istiyorum. Vatandaşımız şundan emin olsun, aşıyı çeşitlendirmek ve miktarı artırmak için Ağustos ayından beri yoğun bir gayret içerisindeyiz. Dünyada aşı savaşının olduğunu biliyoruz, üretimi olmadığı halde dünyada aşıda 6. sıradayız. Ramazan dahil önümüzdeki bir iki ayı, yakın teması azaltıp, kapalı alanlarda bulunmayarak, tedbirlere özen göstererek aşıya erişim için çok uzun zaman olmadığını ifade etmek istiyorum. Devamında yerli aşıda faz 2 çalışması bitti , 14 gün sonrası için tetkikler alınıyor, 2-3 hafta içerisinde faz 3 çalışmasına geçilebilir, faz 1'de iki tane çalışma var, gelecek hafta üçüncü bir aşı ilave olacak.  Eylül ayında faz 3'ü bitecek olan öyle umduğumuz ilk aşımız, devamında diğer aşıların biteceğini başarıyla sonuçlanırsa üretime geçilebileceğini söylemek istiyorum.

65 Yaş Üstü Vatandaşlardan %23.6'sı Aşı Zamanı Geldiği Halde Aşısını Olmadı

65 yaş üstü vatandaşlardan tanımlandığı halde yüzde 76'4'ü aşısını oldu. Zamanı geldiği anda %23.6 'sı tanımlandığı, zamanı geldiği halde aşısını yaptırabilmiş değil. Aşının hem hastaneye yatışı, hem yoğun bakımdaki etkisini, entübe hastalardaki oranının söylemeye çalıştım. Bizim tanımlanmış olan grubun , kişilerin , erken dönemde aşılarını yaptırmalarını özellikle ifade etmek istiyorum. Bunun başka çözümü yok. Şu an aşı ve ilaç... İlaçla ilgili somut gelişme henüz dünyada yok. Erişimle ilgili sorunlarımız var ise de bu anlamda mesafe aldığımız görülüyor. Sırası geldiğinde vatandaşlarımız aşılarını yaptırmalıdırlar.

Sinovacla ilgili yapılan açıklama düzeltildi. Orada demek istenilen şey, "%83.5" bizdeki etkinliği idi, dolayısıyla şu demek isteniyor. Aşının etkinliğini artırmak için farklı aşılarla kombinasyon yapılarak bu etki artırılabilir mi? Bunu biliyorsunuz İngiltere'de de Astrazeneca ve Biontech için bu düşünüldü. Var olan etkinlik nasıl artırılabilir diye düşünüldü. Şu an böyle bir durum düşünmüyoruz. Vatandaşımızı öncelikle aşıyla bulaştırma çabasındayız. Mutantların süreçte, varyantların değişik varyantların devreye girmesi ve aşının bunda etkili olup olmama durumları, bu süreçte bizim gelişmelere göre gerektiğinde açıklama yapabileceğimiz, Bilim kurulu farklı yaklaşım almalıysa bunu açıklarız. Aşılarla ilgili ben demin söylediğim Sinovac aşısının toplam vakalar içerisindeki özellikle sağlık çalışanı ve 65 yaş üzerinde ne kadar etkisinin olduğunu göstermeye çalıştım. Ciddi etkisini görüyoruz. Vefatlarla ilgili sayıların yüksek olmadığını söyleyebiliriz. Ama sonuçta 65 yaş üstü, 70 , 80 üstü ek hastalığı çok olan kişilerdi bunlar. Bilim Kurulu, dosyaları incelemiş oluyorlar, bu anlamda etkisini daha net söylemek mümkün olabilir. Aşının önemli oranda etkisi olduğunu, sırası gelen vatandaşımızın gayret ve çaba içerisinde olması gerektiğini söyleyebilirim.

2 Milyon 560 bin grip aşısı bile tüketilemedi. Biz influenzayı bile görmedik. Neredeyse 84 milyon vatandaşımıza grip aşısı yaptırın diye kampanya başlatmışlardı. Küresel firmaların buradan ne kadar etkilendiğini siz tahmin edersiniz.

Okullarla İlgili Tavsiye Kararı Alındı mı?

Öğretmenlerin bildiğiniz gibi köy okulları, ilkokullar açık olduğu için öğretmenlerin aşılarına oradan başladık. Ramazan ayı döneminde, ilkokul öğretmenlerimizin hepsinin aşılanmasını bitirmek istiyoruz. Bu tanımlandı. Bilim Kurulu başından beri, kapatılacaksa en geç kapatılan, açılacaksa en erken açılacak şeyi eğitim kurumları olarak gördük. Yine alternatifli öneriler tartışıldı. 8. ve 12. sınıfların imtihan günleri belli olduğu için fırsat eşitliğini sağlamak açısından açık kalmaları noktasında, genel bir değişmez yaklaşım söz konusu. O sınıflarla ilgili de biz öğretmenleri tanımlayıp onların da aşılamalarını erken dönemde yapmak istiyoruz.

VAKA SAYISININ ARTIŞINDAN HEPİMİZ SORUMLUYUZ

Vaka sayısının artışında sorumlu hepimiziz. 84 milyon. 84 milyon vatandaşımız bugüne kadar elde ettiğimiz kazanımları kaybetmeme adına hepimizin üzerine düşeni yaparak, bu kazanımları kaybetmeme içerisinde olmalıyız. Bunun dışında sayın Cumhurbaşkanımız ifade ettiler, Ramazan ayını dinlenerek, Ramazan sonrasını daha düşük vakayla sürdürelim ifadelerini kullanmışlardı. Bilim Kurulu da öneri anlamında alternatifli yaklaşımlarını ortaya koydu. Bunları ben yarın kabinede sunmuş olacağım. Bilim insanı olarak sizin söyledikleriniz farklı olabilir, toplumun sosyolojik, psikolojik, ekonomik yapısı da var. Bunda denge kurularak iradenin karar vermesi gerekiyor. Alınacak kararlar tartışılarak tüm dengeler gözetilerek sonuç alınmış olur.