Açıklama Geldi: Koronavirüs Aşısı Yolda

Son dakika haberi: Koronavirüs aşısı ile ilgili yeni gelişme. Yapılan açıklamada Rusya 'nın aşısının gönüllüler üzerinde denendiği ve olumlu sonuç verdiği bildirildi. Öte yandan bir aşı adayı daha açıklandı.

Açıklama Geldi: Koronavirüs Aşısı Yolda

Koronada yeni aşı müjdesi.

Rusya , geçtiğimiz ay aşı açıklaması yapmış, aşı açıklamasının ardından ise tartışmalar başlamıştı. Tartışmaların gölgesindeki Sputnik V isimli aşı hakkında bir son dakika açıklaması yapıldı. 

RIA haber Ajansı 'nın son dakika olarak aktardığı habere göre yeni tip corona virüse (Covid-19) karşı hali hazırda onaylanmış bir aşısı olan Rusya’da, Vector Enstitüsü 'nün yeni bir aşı daha geliştirdiği bildirildi.  Söz konusu açıklamada  , üretilen ikinci bir aşının 30 Eylül’de erken aşama klinik deneylerini tamamlayacağını ve sonuçların belli olacağı

RIA haber ajansının bildirdiğine göre, Vector Enstitüsü tarafından üretilen aşının erken aşama deneyleri 30 Eylül’de tamamlanacak.

SPUTNİK V AŞISI İÇİN TEST YAPILDI

Yeni aşı ile birlikte gelen açıklamada, geçtiğimzi ay duyurulan korona aşısı için de test yapıldığı bildirildi. İlk çıktığında tartışmalara neden olan ve yeterli bağışıklığı sağlamadığı bildirilen aşı için uluslararası tıp dergisi Lancet’te yayımlanan iki klinik deneyin sonuçları   söz konusu aşının güvenli ve etkili olduğunu söyledi. 

Sputnik V aşısının Ekim ayında ülke genelinde dağıtımının yapılacağına yer verildi. 

76 KİŞİYE YAPILDI

Söz konusu araştırmada, Sputnik V adı verilen aşının, klinikk deneylerine yaşları 18 ile 60 arasında değişen 76 gönüllünün katıldığı ve deneklerin hepsinde corona virüsü önlemeye yetecek kadar antikor üretiminin sağlandığının tespit edildiği bildirildi. Öte yandan gönüllülerin hiçbir aşıya iciidi  yan etki bildirmedi.

Birinci faz deneylerinde, aşının yan etkilerini gözlemlemek içimn katılımcıların yarısına  bir doz aşı yapıldı. Gönüllerin yüzde 60’ı aşının yapılduğı bölgede ağrı, yaklaşık yarısı ise ateş yükselmesi bildirdi. Yüzde 40’ı baş ağrısı ve dörtte biri ise halsizlik yaşadığını aktardı. Ancak, bu yan etkilerin hepsi adenovirüs aşılarında görülen hafif yan etkiler olarak kabul ediliyor.

Adenovirüs, yaygın doğuk algınlığına yol açan virüslere deniliyor ve genetik sekansı değiştirilerek Covid-19 aşılarında kullanılıyor. Aynı Tekniği Oxford Üniversitesi ve CanSino’da geliştirdiği aşılar için kullanıyor.

Çalışmanın yazarları, SputnikV aşısının ürettiği antikorlarla, daha önce Covid-19 yakalanmış ve hastalaığı yenmiş kişilerin kaN örneklerinin karşılaştırıldığını ve aşılanan kişilerin doğal bağışıklıktan çok daha fazla antikor ürettiğini söyledi.

Bilim insanları, bulguların aşının işe yaradığını ve güvenli olduğuu gösterdiğini açıkladı.Ancak, bağımsız batılı araştırmacılar, sonuçların umut verici olduğunu, ancak deneyin kapsamının çok küçük olduğuu ve milyonlarca Rus’un aşılanmadan önce daha geliş kapsamlı deneylerin yapılması gerektiğini belirtti.

33 AŞI ADAYI VAR

Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan verilere göre, 28 Ağustos itibarıyla dünya genelinde Covid-19'a karşı 33 aşı adayı klinik deneme, 143 aşı adayı ise klinik öncesi değerlendirme aşamasında bulunuyor.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA