Denetimler Bugün Başladı:6 Bin KM ve 6 Ay Kuralına Uymayan Yandı

İkinci el oto ve arazi taşıtlarının satışına, ilk tescil tarihinden itibaren 6 bin kilometre ve 6 ay şartını getiren düzenlemede geçiş süreci bugün sona erdi. Bu tarihten itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmeden bu taşıtların pazarlama ile satışı 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılamayacak. . Yetkililer ise bugünden itibaren satışların ve işlevlerinin sıkı denetim altına alınacağını duyurdu.

Denetimler Bugün Başladı:6 Bin KM ve 6 Ay Kuralına Uymayan Yandı

Ticaret Bakanlığı'ndan Yazılı Açıklama
Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre ikinci el Motorlu Kara Taşıtlarının Alım Satımı ile ilgili yönetmelikte 16 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleştirilen düzenlemeye göre ticari faaliyet kapsamında otomobil ile arazi taşıtlarının pazarlaması ile satışı sadece ve sadece bu taşıtların ilk tescil tarihinden itibaren 6 bin kilometre ve 6 ay geçmiş olması şartı ile yapılabilecek.


Denetimler Başladı
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden vatandaşlara getirilen satış ve pazarlama kısıtlaması denetimlerine 15 Eylül 2022 yani bugünden itibaren başlandı. Kamuoyunda 6 bin kilometre ve 6 ay pazarlama ile satış kısıtlaması şeklinde bilinen düzenlemeye ilişkin denetimler, Ticaret Bakanlığı tarafından 3 farklı yöntem ile yapılacak. Türkiye Noterler Birliği tarafından bütün ayrıntılarıyla beraber Ticaret Bakanlığına iletilen ikinci el motorlu kara taşıtı satış kayıtları günlük olacak şekilde takip altına alınacak.

Bugünden itibaren ilgili bilgi sistemi üzerinden günlük olacak şekilde 6 bin kilometre ve 6 ay altında gerçekleştirilen satışlar sorgulama ekranı aracılığı ile kontrol ve takip edilecek nokta yetki belgesi ile 2 el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden vatandaşların satış ve pazarlama kısıtlaması dahilinde bulunan her bir satışına doğrudan ileri para cezası uygulanacak.