Türkiye'den Kazakistan için ilk açıklama: ''Büyük üzüntü duyuyoruz''

Kazakistan’da her geç dakika gerilimin tırmanıyor ve kaos artmaya devam ediyor. Türkiye adına Kazakistan için ilk destek açıklaması Ömer Çelik’ten geldi. ‘’Yanınızdayız’’

Türkiye'den Kazakistan için ilk açıklama: ''Büyük üzüntü duyuyoruz''

Kazakistan da artan akaryakıt fiyatlarına tepki olarak başlayan gösterilen büyük kargaşa ve büyük çatışmalara neden oldu. Birçok şehirde hükümet aleyhine eylemler başlatılırken birçok hükümet binasında da saldırılar oldu. Artan gerilimlerden dolayı ohal ilan edildi ve hükümet istifa etti; ancak sular durulmuyor.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Yardım İstedi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Cömert Tokayev bağlı oldukları Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütünden destek istedi. Destekler karşısında ilk askeri birlikler Rusya tarafından geldi. Daha sonra ki destek Ermenistan’dan gelirken yetkililer barış gücü kapsamında 70 asker gönderdiklerini belirtti.

‘’Büyük Üzüntü Duyuyoruz’’

Türkiye adına Kazakistan’a ilk mesaj AK Parti Sözcüsü Ömer Çelikten Geldi. Olaylar karşısında büyük üzüntü duyduklarını belirten Çelik: ‘’ Daima dost ve kardeş Kazakistan’ın yanındayız’’ mesajı gönderdi. Kazakistan’ın normale dönmesinin Türkiye’yi sevindireceğini belirten Çelik, sosyal medyadan böyle seslendi: ‘’Daima dost ve kardeş Kazakistan’ın yanındayız. Bugünlerin atlatılması Kazakistan’ın her bakımdan huzurlu ve güçlü olması en büyük temennimizdir. Kazakistan halkı büyük bir halktır. Bugünleri sağduyulu şekilde atlatacak basirete sahiptir’’ dedi.

Sosyal medyadan yayımladığı mesajın devamında: ‘’Kazakistan’daki can kayıplarından büyük üzüntü duyuyoruz. Tüm Kazakistan halkının güven içinde olması en büyük temennimizdir. Kazakistan’ın normale dönmesi en çok Türkiye’yi sevindirecektir’’ şeklinde oldu.