Ankara Ne Zaman Başkent Oldu?

Ankara ne zaman başkent oldu? Ankara 'nın başkent olması kanun teklifi kim tarafından TBMM 'ye verildi? Ankara ne zaman başkent ilan edildi? İşte detaylar.

Ankara Ne Zaman Başkent Oldu?

Ankara ne zaman başkent oldu?

Son dönemlerde en çok araştırılan konuların başında, Ankara 'nın ne zaman başkent olduğu konusu var. Peki Ankara ne zaman başkent oldu? Ankara ne zaman başkent ilan edildi? Türkiye Cumhuriyeti 'nin başkenti ne zaman Ankara olarak belirlendi? İşte soruların tek cevabı.

TBMM kurulmadan ve Cumhuriyet ilan edilmeden önce , 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara Milli Mücadele 'nin karargahı olarak belirlenmişti. 23 Nisan günü Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Ankara 'da açılan TBMM 'de yeni Türkiye devletinin temelleri atıldı. Kurtuluş Savaşı buradan yönetildi ve mebuslar millet adına kararlar almaya başladı. Bu şekilde Ankara başkent oldu. 

Lozan 'ın imzalanmasının ardından İtilaf Devletleri 'nin askerleri , İstanbul 'dan çekildi. Türkiye 'de tüm cephelerde yenilen İtilaf Devletleri 'ndan kurtulan İstanbul 'un yeni devletin başkenti olacağı konuşulmaya başlandı. 

Bazı kişiler  , Osmanlı İmparatorluğu 'nun başkenti olan İstanbul 'un başkent olarak ilan edilmesini isriyordu. Fakat Türkiye Büyük Millet Meclisi 'nin Ankara 'da açılması , fiili hükümetin burada kurulması, Kurtuluş Savaşı 'nın buradan yönetilmesi ve savaştan galip ayrılmamız sonrası Ankara hükümetin merkezi olarak görülmeye başlandı. 

İsmet İnönü, bir kanun teklifi hazırladı ve hazırladığı kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı 'na sundu.  TBMM 'ye sunulan bu kanun teklifinde "Türkiye Devleti'nin başkenti Ankara'dır." şeklindeydi.

Tek maddelik kanun teklifi  13 Ekim 1923 tarihinde TBMM 'de kabul edildi ve kanunun yürürlüğe girmesinin ardından Ankara yeni Türk devletinin başkenti oldu.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA