Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) tarafından yayımlanan bir öğretim üyesi ilanı, akademik dünyada ve sağlık camiasında büyük bir tartışma başlattı. Üniversitenin, Hemşirelik Bölümü Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı için açtığı Doktor Öğretim Üyesi kadrosuna, hemşirelik mezunlarının başvurmasını imkansız kılan şartlar koyması tepkilerin odağı oldu.
Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre, bu kadroya başvuracak adayların Tıp Fakültesi mezunu olması, Tıpta Uzmanlık belgesine sahip olması ve Polikistik Over ile İnfertilite konularında bilimsel çalışmalar yapmış olması gerekiyor. Bu kriterler, hemşirelik alanında lisans, yüksek lisans ve doktora yapmış binlerce akademisyenin önünü tamamen kapattı.
Bu karar, hemşirelik eğitimcileri tarafından "akademik alan gaspı" olarak nitelendirildi. Uzmanlar, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen ölçütlere göre hemşirelik kadrolarında önceliğin bu alandan mezun olanlara verilmesi gerektiğini hatırlattı. Hemşirelik disiplininin kendi akademik kadrolarını yetiştirebilecek yetkinliğe sahip olduğu vurgulanırken, alan dışından bir disipline kadro açılmasının akademik adaletsizliğe yol açtığı belirtildi.
Akademisyenler ve sektör temsilcileri, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği gibi spesifik bir alanda, hemşirelik doktorasına sahip uzmanlar yerine tıp doktoru aranmasının bilimsellikten uzak olduğunu savundu. Hemşirelik camiası, üniversite yönetimini bu tartışmalı karardan dönmeye ve ilanı, alanın ruhuna uygun şekilde yeniden düzenlemeye çağırdı. Başvuru süreci devam ederken, gözler üniversite yönetiminin atacağı adıma çevrildi.