Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Adayı Aylin Özsavaş, 27 Eylül Dünya Turizm Günü'nde düzenlediği özel boğaz turunda sektör temsilcileri ve basın mensuplarıyla buluştu. Özsavaş, turizmin sadece bir seyahat aktivitesi olmadığını, aynı zamanda bir barış, dostluk ve kültür köprüsü olduğunu belirterek, bu köprünün en sağlam yapı taşlarının seyahat acentaları olduğunu vurguladı.
Konuşmasında turizmin tarihinin insanlık tarihi kadar eski olduğuna dikkat çeken Özsavaş, “Yüzyıllar önce İpek Yolu'nda ticaret yapan, kıtaları aşan yolcuların her zaman bir rehbere ihtiyacı vardı. İşte o günden bu yana seyahatin ardındaki görünmez kahramanlar bizler, yani seyahat acentaları olduk. Attığımız her adım, bir biletin arkasındaki hayal, bir turun ardındaki dostluk ve bir ülkenin itibarıdır,” ifadelerini kullandı.
Türkiye ekonomisinde birçok sektörün ithalata bağımlı olduğunu ancak turizmin kendi kaynağını üreten gerçek anlamda milli bir sektör olduğunu belirten Özsavaş, turizmin ülke ekonomisine olan katkısının altını çizdi. Özsavaş, “Turizm, kırktan fazla sektörü canlandırıyor, milyonlarca insana istihdam sağlıyor ve cari açığın kapatılmasında hayati bir rol oynuyor. Gelen her turist, ülkemizin birer gönül elçisidir,” dedi.
Seyahat acentalarının Türk turizmini zirveye taşıyabilmesi için kapsamlı bir destek politikasına ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Aylin Özsavaş, vize kolaylıkları, ulaşım teşvikleri ve finansal düzenlemelerin şart olduğunu söyledi. Özsavaş, sözlerini “Turizm varsa umut vardır, turizm varsa birlik vardır ve turizm varsa gelecek vardır” diyerek tamamladı.
Etkinlikte söz alan sektörün duayen isimleri de Aylin Özsavaş’a desteklerini açıkladı. 60 yıldır sektörün içinde olan ve “Usta” olarak anılan Hüseyin Kurtoğulları, “Bu sektörde 60 yılı geride bıraktım ama büyük emeğim olan TÜRSAB’da hiç kadın başkan göremedim. İnşallah hepimizin desteğiyle Aylin Hanım başkan olacak. Unutmayalım ki seyahat acentaları bu sektörün lokomotifidir,” şeklinde konuştu.
Bentour’un Kurucu Başkanı Kadir Uğur ise kadın liderlerin daha sağduyulu kararlar verdiğine inandığını belirterek, “İş hayatımda kurduğum üç firmanın yöneticileri de kadındı. İnşallah Aylin Hanım TÜRSAB’ın başına gelecek ve bu işin nasıl yapılması gerektiğini gösterecek,” dedi. Uğur, mevcut yönetimi eleştirerek sözlerine şöyle devam etti: “Maalesef bugün TÜRSAB hiçbir şey yapmıyor, sorunlarımızı kimse duymuyor. Bizde eleştiri kültürü yok, korkuyoruz. Artık cesaretle konuşmalı, yeni fikirlere ve genç liderlere yol açmalıyız. Eski kafaları geride bırakma zamanı geldi.”