Tayini Çıkan Öğretmenlerin Promosyon Çilesi: Bankalar Ödemeleri Neden Geciktiriyor?

Görev yeri değişikliği yaşayan öğretmenler, bankaların promosyon ödemelerini geciktirmesi nedeniyle mağdur oluyor. Binlerce liralık alacakları enflasyon karşısında erirken, çözüm için gözler Milli Eğitim Bakanlığı'na çevrildi.

Yaz döneminde yapılan il içi ve il dışı atamalarla görev yeri değişen binlerce öğretmen, bankaların promosyon ödemelerini geciktirmesi nedeniyle ciddi bir mağduriyet yaşıyor. Yeni görev yerlerinde hak ettikleri on binlerce liralık promosyon ücretleri, aylar geçmesine rağmen hesaplarına yatırılmıyor.

Süreçteki en büyük sorun, öğretmenlerin eski okullarından ayrılırken kalan promosyon tutarını anında iade etmek zorunda olmaları. Ancak yeni kurumlarının anlaşmalı olduğu bankadan aynı hızla ödeme alamıyorlar. Bankalar, öğretmenlerin iade ettiği tutarları hemen işleme alırken, yapmaları gereken ödemeler için aynı hassasiyeti göstermiyor.

Bankaların bu tutumu, özellikle yüksek enflasyon ortamında öğretmenlerin alım gücünü doğrudan etkiliyor. Ağustos ayına gelinmesine rağmen ödenmeyen promosyonlar, her geçen gün değer kaybediyor. Bankaların, imzaladıkları maaş anlaşmalarının arkasına sığınarak süreci kasten yavaşlattığı ve bu gecikmeden ek kar elde etmeye çalıştığı iddia ediliyor.

Konuyla ilgili il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin bankalar üzerinde yeterli denetimi ve baskıyı kuramaması, sorunun daha da büyümesine neden oluyor. Mevcut gidişatla, öğretmenlerin hak ettikleri bu ücretleri almalarının Ekim ayını bulabileceği ve bu durumun mağduriyeti daha da derinleştireceği öngörülüyor.

Bu soruna kalıcı bir çözüm bulunması için gözler Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) çevrilmiş durumda. Eğitim camiası, promosyon anlaşmalarının bakanlık düzeyinde merkezi bir ihale ile yürütülmesini talep ediyor. Ayrıca, atama durumlarında öğretmenlerin haklarını koruyacak net maddelerin sözleşmelere eklenmesi ve geciken ödemelerin faiziyle birlikte bankalardan tahsil edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Kamudan Haber Haberleri