Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yeni eğitim öğretim yılı öncesi gerçekleştirdiği ikinci il dışı yer değişikliği atamaları, okullarda beklenmedik bir krize neden oldu. Boş kadrolarda geçici olarak görev yapan çok sayıda ücretli öğretmen, yerlerine kadrolu atama yapıldığını öğrenince görevlerinden ayrıldı.
Eğitim yılının ilk günlerinde yaşanan bu istifalar, özellikle sınıf öğretmenliği branşında ciddi boşluklar yarattı. Görev yaptıkları okullara yeni bir öğretmenin atandığını öğrenen ücretli öğretmenler, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine istifa dilekçelerini sundu. Bu durum, ataması yapılan kadrolu öğretmenler göreve başlayana kadar binlerce öğrencinin öğretmensiz kalmasına yol açtı.
Krizi derinleştiren en önemli faktör ise ataması yapılan öğretmenlerin yasal olarak 15 güne kadar göreve başlama süresinin bulunması. İl dışından tayin olan bir öğretmenin yeni görev yerine gelip eğitime başlaması bu süreyi bulabiliyor. Bu da okulların açıldığı ilk haftalarda eğitimde aksamalar yaşanacağı anlamına geliyor.
Yaşanan mağduriyetin önüne geçmek isteyen il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, yeni atanan öğretmenlere ulaşarak görevlerine bir an önce başlamaları yönünde ricada bulunuyor. Ancak 15 günlük yasal süre, yöneticilerin elini kolunu bağlıyor ve sorunun kısa vadede çözülmesini zorlaştırıyor.