Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul yöneticisi atamalarında devrim niteliğinde bir değişikliğe imza atıyor. Gelecek dönemden itibaren müdür ve müdür yardımcısı olmak isteyen öğretmenler için yeni bir süreç başlayacak. Atamalar, yakın zamanda kurulan Milli Eğitim Akademisi tarafından yürütülecek.
Konuyla ilgili en net açıklama Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den geldi. Bakan Tekin, TBMM'de yasalaşan Milli Eğitim Akademisi'nin üç temel görevi olacağını vurguladı. Bu görevlerin, öğretmenlerin mesleğe kabulü, her beş yılda bir hizmet içi eğitimlerle kendilerini güncellemeleri ve okul yöneticilerinin yetiştirilerek atanması olduğunu belirtti.
Bakan Yusuf Tekin, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "Milli Eğitim Akademisi geçtiğimiz yıl TBMM'de yasalaştı. Bundan sonra öğretmen istihdamı süreci bu akademide yürüyecek. Yine 5'er yıllık periyodla, kendilerini güncellemeleri anlamında öğretmenlere eğitim verilecek. Bir de okul yöneticilerimizin eğitimlerini ve göreve başlamalarını eğitim akademisi üzerinden yapacağız. Yani 3 tane ana misyonu var."
Bu yeni düzenlemeyle birlikte, okul yöneticiliği pozisyonlarına atanmak isteyen öğretmenler için akademi eğitimi bir ön şart haline gelecek. Adaylar, Milli Eğitim Akademisi'nin düzenleyeceği özel eğitim programlarına katılacak ve ardından yapılacak sınavda başarılı olmak zorunda kalacak.
Yasal dayanağını yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu'ndan alan bu sistemde, atamaya esas puanların belirlenmesinden sınavların içeriğine kadar tüm usul ve esaslar Milli Eğitim Akademisi tarafından oluşturulacak. Böylece okul yöneticiliği atamalarında standart ve liyakat odaklı bir sistem hedefleniyor.