Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarında devrim niteliğinde bir değişikliğe gidildiğini duyurdu. Bakan Tekin, sözleşmeli öğretmen alımlarında uzun süredir tartışılan sözlü sınav (mülakat) uygulamasının kaldırılacağını ve yerine Milli Eğitim Akademisi'nde verilecek hazırlık eğitiminin esas alınacağını açıkladı. Bu yeni sistem, on binlerce öğretmen adayının atama sürecini temelden değiştirecek.
Mülakat Yerine Milli Eğitim Akademisi Dönemi
Yeni düzenlemeye göre, öğretmen adayları Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puan üstünlüğüne göre Milli Eğitim Akademisi'ne kabul edilecek. Akademideki teorik ve uygulamalı dersleri başarıyla tamamlayan her aday, doğrudan sözleşmeli öğretmen olarak atanma hakkı kazanacak. Bu durum, akademi eğitimini bitirmenin atanma garantisi anlamına geldiğini gösteriyor.
Objektif ve Çok Aşamalı Değerlendirme Sistemi
Bakan Tekin, değerlendirme sürecinin tamamen objektif kriterlere dayanacağının ve kişisel kanaatlere yer verilmeyeceğinin altını çizdi. Adaylar, üç aşamalı bir performans değerlendirmesinden geçecek. Geçme notu hesaplanırken birinci aşamanın ağırlığı %20, ikinci aşamanın %30 ve son aşamanın ise %50 olacak. Değerlendirmeler; uygulama öğretmeni, okul müdürü ve akademi eğitim personeli tarafından ayrı ayrı yapılacak ve bu notların ortalaması adayın uygulama notunu oluşturacak. Akademide başarılı sayılmak için teorik derslerden en az 60, uygulamalı derslerden ise en az 70 puan almak gerekecek.
Başarı Puanı Atanılacak Şehri Belirleyecek
Akademi eğitiminin sonunda, atamaya esas bir başarı puanı hesaplanacak. Bu puan, teorik ders notları ortalamasının %40'ı ile uygulamalı ders notları ortalamasının %60'ının toplanmasıyla belirlenecek. Bakan Tekin, bu nihai puanın adayın atanıp atanmayacağını değil, sadece hangi ile atanacağını belirlemek için kullanılacağını vurguladı. Kısacası, akademiyi başarıyla bitiren herkes atanacak; puanı daha yüksek olan adaylar ise il tercihlerinde öncelikli olacak.