Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, yalnızca üst düzey kamu yöneticilerine yönelik ek ödeme yapılmasını sağlayan düzenleme kabul edildi. Bu adım, enflasyon karşısında alım gücü düşen kamu çalışanlarının durumunun fark edildiğini gösterse de, düzenlemenin kapsamının dar tutulması sendikaların sert tepkisine yol açtı.
Eğitim-Bir-Sen, söz konusu iyileştirmenin adil olmadığını belirterek, akademisyenler, öğretmenler, şube müdürleri, eğitim müfettişleri ve üniversite daire başkanları başta olmak üzere tüm kamu görevlilerini kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi için TBMM'ye çağrıda bulundu.
Sendikadan yapılan açıklamada, ekonomik istikrarsızlıktan en çok etkilenen kesimin sabit gelirli memurlar olduğu vurgulandı. Satın alma gücündeki erimeyi durduracak her türlü adıma destek verileceği belirtilirken, yapılacak bir düzenlemenin mutlaka kapsayıcı, adil ve tüm hizmet sınıflarını gözeten bir yapıda olması gerektiğinin altı çizildi.
Toplu sözleşme masasında çözülemeyen ek ödeme, ek gösterge ve unvan dengesizliği gibi sorunların TBMM çatısı altında giderilmesi gerektiğini ifade eden Eğitim-Bir-Sen, düzenlemenin dışında bırakılan şu grupların acilen kapsama alınmasını talep etti:
- Akademisyenler ve üniversite daire başkanları
- Eğitim müfettişleri
- Şef ve şube müdürleri
- Genel İdare, Teknik ve Yardımcı Hizmetler sınıfı çalışanları
Bu kapsayıcılığın hem kurumlardaki verimliliği artıracağı hem de çalışma barışını güçlendireceği belirtildi.
Sendika, yıllardır çözüm bekleyen diğer kronik sorunları da gündeme getirdi. Seyyanen zamların emekliliğe yansıtılması, öğretmenlerin ek ders ücretlerindeki mağduriyetin giderilmesi, 1. dereceye ulaşan tüm kamu görevlilerine 3600 ek gösterge verilmesi ve akademik personelin mali haklarının iyileştirilmesi gibi taleplerin artık görmezden gelinemeyeceği ifade edildi.
Açıklamanın sonunda TBMM'ye yapılan çağrı net bir dille tekrarlandı: "Üst düzey yöneticilere yönelik teklif, kamu görevlileri arasında ayrımcılık yaratmadan, tüm çalışanları kapsayacak şekilde genişletilmelidir. Ücret adaleti ve çalışma barışının tesisi için bu zorunludur."
Eğitim-Bir-Sen, kamu işverenine de seslenerek, memurların geçim sıkıntısı çektiği bu dönemde dar kapsamlı düzenlemelerden vazgeçilmesi ve tüm memur ve emeklilerin beklentilerine cevap verilmesi gerektiğini vurguladı.