Banka Promosyonunda Yeni Kriz: Tayini Çıkan Öğretmenlerden Binlerce Lira Geri İsteniyor!

Maaş promosyonu anlaşmalarıyla yüksek ödemeler alan öğretmenler, tayinleri çıktığında büyük bir şok yaşıyor. Bazı bankalar, sözleşme bitmeden görev yeri değişen eğitimcilerden promosyon ücretini hukuka aykırı şekilde geri talep ediyor. İşte tartışma yaratan uygulamanın tüm detayları.

Eğitim camiasının yüzünü güldüren ve 100 bin lirayı bulan banka maaş promosyonları, tayin döneminde öğretmenler için adeta bir kâbusa dönüştü. Görev yeri değişen çok sayıda öğretmenden, bankaların imzalattığı sözleşmeleri gerekçe göstererek ödedikleri promosyon tutarlarının bir kısmını geri istediği ortaya çıktı.

Uygulamanın merkezinde, bankaların promosyon sözleşmelerine eklediği özel bir madde yer alıyor. Bu maddeye göre, 3 yıllık anlaşma süresi dolmadan tayinle başka bir kuruma geçen öğretmenden, anlaşmanın kalan süresine denk gelen promosyon miktarını iade etmesi isteniyor. Örneğin, 36 ay için 72 bin TL promosyon alan bir öğretmen, anlaşmanın bitimine 12 ay kala tayin olursa, banka kendisinden 24 bin TL'yi geri talep ediyor.

Süreci öğretmenler için daha da zorlaştıran ise, bu geri ödemenin bir zorunluluk haline getirilmesi. Bankadan talep edilen iadeyi yaptığına dair dekontu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne sunmayan öğretmenin, yeni görev yerine başlamak için zorunlu olan 'ilişik kesme' işlemi gerçekleştirilmiyor. Bu durum, öğretmenleri ödeme yapmaya mecbur bırakıyor.

Konuyla ilgili görüş bildiren hukukçular ise bankaların bu talebinin yasal bir zemini olmadığını vurguluyor. Uzmanlara göre, bir kişinin borçlandırılması ancak kendi rızasıyla mümkün olabilir ve sözleşmelere tek taraflı eklenen bu tür maddelerin öğretmenler için hukuki bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Bu durum, uygulamanın hukuka aykırı olduğu yönündeki tartışmaları alevlendiriyor.

Eğitim sendikaları ve öğretmenler, bankaların yüksek promosyon rakamları sunarak rekabette öne geçmek için bu yola başvurduğunu iddia ediyor. Öğretmenler arasında büyük bir mağduriyete ve tepkiye neden olan bu uygulamanın, yakın zamanda sendikalar aracılığıyla yargıya taşınması ve hukuki bir mücadele başlatılması gündemde.

Kamudan Haber Haberleri