700 bin İşçinin Maaş Zammı Belli Oldu

Kamu işçilerine maaş zammı belli oluyor. Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü toplantısının ardından maaş zammı açıklaması geldi.

700 bin kamu işçisinin alacağı maaş zammı belli oldu. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin şunları söyledi:

Bugün bizim için anlamlı bir gün. Çünkü, yaklaşık 700 bin civarında işçiyle kamu işçisiyle toplu sözleşme sürecine girdik. Uzun bir süredir. Bu süreci bugün tamamlanma aşamasına getirdiğimiz için mutluyum. Türk-İş , Türkiye'de en büyük işçi sendikası konfederasyonu olduğu için biz de toplu sözleşme imzasını işçinin evinde atmak istedik. Hak-İş Genel Başkan vekili Kıymetli başkanımız Osman Yıldız bey de buradalar.  


Bu sözleşme bence oldukça Türkiye'nin toplumsal barışına hizmet edecek sözleşmedir. Sn. Genel Başkan bahsetti, Taşerondan geçen işçilerin çoğunluğunu oluşturduğu grubun ücretlerine aylık 500 TL lira düzeltme yaptık. Bu belki de seyyanen yapılan en yüksek zamdır. Bu çok önemli, bundan sonra da toplam işçilerimizle yapacağımız pazarlıkların ardından ayrıca bunlara ilave yapılacak. %34.62 oranında en düşük ücretli işçilerimiz bu toplu sözleşmeden istifa etme imkanına kavuştular. Bu çerçevede birinci altı ay için %12, ikinci altı ay için %5 olmak üzere, enflasyon farkıyla beraber ciddi bir zama ulaştık. Tüm işçilerimize yansıyan oranının %27.17 olduğunu ifade etmek isterim. Bu çok ciddi artıştır. 

Orman işçileri, geçici işçileri bunların kadroya alınması konusunda da anlayış birliğine vardık. Çeşitli sektörlerde madende, petrolde, şeker iş kolunda harp işinde iç sorunları konusunda da kapsamlı çalışmalar yaptık. Tüm bu oranların aynı zamanda aynı sosyal hakları da artırdığını altını çizmek isterim. Sosyal haklara da aynı oranda artacak. İkramiyeler aynı şekilde. Birinci yıl için 30 güne çıkardık, ikinci yıl için bunlara ilave 10 yaptık. Bu sözleşmede yenilik sayılması gerekenlerdir. Toplam ücretlere ilave 3 puan hizmet zammına özellikle dikkat çekmek istiyorum.

Gündem Haberleri