Trafik Sigortasında Müjde Geldi: Yarı Yarıya Düşürüldü

23 milyon araç sahibini yakından ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada , zorunlu trafik sigortasında değişiklik yapıldığı ve sigorta şirketlerinin artırım oranında yarı yarıya indirim yapılacağı bildirildi.

Araç sahiplerini ilgilendiren karar yayımlandı: Trafik sigortasında yeni dönem.

Türkiye genelinde 23 milyondan fazla sürücü var. Her araç sahibi zorunlu trafik sigortası yaptırıyor. Hazine ve  Maliye Bakanlığı ise bu konuda bir düzenleme yaptı. 

Milyonlarca sürücüyü yakındna ilgilendiren kararda trafik sigortasında iki önemli değişiklik yapıldığına yer verildi. Yapılan açıklamada trafik sigorta prim fiyatlarında indirime gidildiği açıklanırken, sermayesi yetersiz olan sigorta şirketlerine de trafik sigortası satma sınırlaması geldi. 

SİGORTA ŞİRKETLERİ HER AY DÜZENLİ FİYAT ARTIŞI YAPIYOR

Yönetmeliğe göre sigorta şirketleri, her ay bakanlık tarafından belirlenen üst sınıra göre fiyat artırımı yapıyor. 

FİYAT ARTIŞ ORANI DÜŞÜRÜLDÜ

Bakanlık Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından trafik sigortası ile ilgili yayımlanan genelgeye baktığımızda düzenlemenin ilki fiyat sınırlaması oldu. Bakanlık, her ay sigorta şirketlerinin yaptığı fiyat artışı üst sınırında indirime gitti ve  şirketlerin her ay yasal olarak sigorta fiyatına yapıkları zam oranını yarı yarıya düşürme kararına vardı.

Yürülükte olan sistemde primlere her ay yüzde 1.5 oranında zam yapılması hakkı verilmişti. 12 aya göre hesaplama yatpığımızda sigorta şirketleri , her yıl yüzde 18 oranında zam yapıyordu. Bakanlık , yayımladığı genelge ile bu oranı 0.75 seviyesine düşürdü. Haziran ayından sonra 2020 yılı sonuna kadar araç sahipleri, trafik sigortasında her ay 1.5 'lik oran yerine 0.75 zamlı ödeme yapacak. 

2021 'DE DEĞİŞİKLİK

2020 yıl sonuna kadar 0.75 oranında zam uygulanacak. 2021 senesinde ise bu oran yüzde 1 olacak. 

İKİNCİ DEĞİŞİKLİK

Diğer düzenlemede ise , sigorta şirketlerine sermaye oranında trafik sigortası satıp prim toplama hakkı verildi. Mayıs ayından sene sonuna kadar geçen 8 aylık dönemde sigorta şirketlerinin trafik sigortasından topladıkları prim özsermayelerinin 4 katını geçemeyecek. 2021 yılında ise bu oran 5 katı olarak belirlendi ve şirketler sermayelerinin 5 katından fazla trafik primi üretemeyecek.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA
Kaynak: Hürriyet

Ekonomi Haberleri