Merkez Bankası Açıkladı: Mayıs’ta Enflasyonu Düşüren Doğalgaz Oldu

Merkez Bankası (TCMB), Mayıs Ayı aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Yapılan değerlendirmede, “Mayıs ayında meskenlere doğal gazın bedelsiz olarak sunulması aylık tüketici enflasyonu üzerinde 2,4 puan düşürücü etki oluşturmuştur.” denildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ay açıklanan enflasyon rakamlarına göre Mayıs’ta aylık bazda yüzde 0,04 artarken bazda yüzde 39,59'a geriledi. Merkez Bankası’na göre enflasyonda görülen bu olumlu durumun başlıca sebebi meskenlere doğalgazın bedelsiz olarak sunulması olarak gösterildi.

Bilindiği üzere seçim öncesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, konutlarda kullanılacak doğalgazın 1 ay boyunca bedava olacağını belirtirken, 1 yıl boyunca aylık ortalama 25 metreküpe denk doğalgazın ücretsiz verileceğini duyurulmuştu. Önümüzdeki aylarda da 25 metreküplük doğalgaz indiriminin TÜİK tarafından enflasyon hesaplamasına yansıtılacağı bildirildi. Ancak doğalgaz tüketiminin kış aylarında artacağı ve yılsonuna doğru enflasyonu artıracağını vurgulandı.

Enerji ve gıda fiyatlarında düşüş vurgusu

Raporda ayrıca alt grupların enflasyona olan etkileri incelendiğinde, enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkol-tütün-altın gruplarına ait fiyatlarda gerileme olurken, temel mallar ve hizmet gruplarının fiyatlarında ise artış olduğuna dikkat çekildi.

Kiralardaki artış sürüyor

Aylık değerlendirmeler raporunda kiralardaki artışın sürdüğü gözlendi. Raporda, “Mayıs ayında kira alt grubunda aylık artış yüzde 5,15 ile güçlenmiş, bu grupta yıllık enflasyon yüzde 71,43 oranına yükselmiştir.” denildi.

Ekonomi Haberleri