Galeriden ve Sahibinden İkinci El Arabada Fiyat Artışı Oyunu Çözüldü

İkinci el alım satımında son günlerde farklı gelişmeler yaşanıyor. İkinci el araç fiyatları sıfır araç fiyatlarının üzerine çıktı ve henüz bir düşüş görülmedi. Bu yükselişin asıl nedeni ise ortaya çıktı. İşte detaylar.

İkinci elde oyun çözüldü taktik değişti.

İkinci el araç fiyatları son dönemde oldukça arttı.  Koronavirüs nedeniyle sıfır araç üretimi Mart ayından itibaren durma noktasına gelmiş ve otomotiv devleri ancak geçtiğimiz aylarda fabrikalarını açabilmişti. Sıfır araçların üretiminin azalması nedeniyle vatandaşlar ikinci el araç piyasasına yöneldi. Öte yandan geçtiğimiz Haziran ayında kredi destek paketi açıklanmış ve ikinci el araçta kredi faiz indirimi kampanyası başlatılmıştı. 

Bu nedenlerin sonucu olarak ikinci el araçlarda fiyatlar sıfıraraçları geride bırakmış, aynı arabanın sıfırı 200 bin TL iken ikinci eli 250 bin TL 'lik fahiş fiyatla satışa sunuldu. 

OPSİYON OYUNU

Birçok art niyetli galerici ve araç sahibi , opsiyon oyunu ile araç fiyatlarında artışa neden oldu.  İnternet üzerinden , 2. el araç alım satımı yapılan sayfalardan yayımlanan ilan, daha sonra 'Opsiyonlanmıştır' yani kaporası alınmış ve satış işlemleri sürüyormuş gibi gösterilmeye başlandı.

Birkaç gün bu şekilde kaldıktan sonra araç , opsiyondan çıkarılıp daha yüksek fiyata satışa sunuluyor. 

Ayrıca internette mevcut opsiyonlu aracı inceleyenler de 'benim arabam daha çok eder' mantığıyla fiyatı yükseltiyor. Böylece ikinci elde fiyatlar her geçen gün biraz daha artıyor.

NASIL OLUYOR?

İkinci el aracını internet sitesinde yayımlayan bir kişi, daha sonra opsiyonlanmıştır diyerek araç fiyatını 125 binTL 'ye çıkarıyor. Sanki aracı 125 bin TL '2'den satılmış olarak gösteren bu kişi, bir süre opsiyonlu şekilde kaldıktan sonra bu kişi opsiyonu kaldırıyor. 

İSİMLER DİKKAT ÇEKTİ

ikinci el otomobil sitelerindeki ilanlarda "Serdar Bey'e opsiyonlanmıştır" ibaresi o kadar çok yaygınlaştı ki internet ortamında büyük bir dalga konusu olmaya başladı. Artık verilen yeni ilanlarda 'Serdar Bey hariç herkese satılık', 'Serdar Bey almadan acele edin' ibareleri yer alıyor. Sadece sahibinden.com'da binlerce 'opsiyonlanmıştır' yazan otomobil ilanı var. Yeni ilanlarda Serdar Bey'in yerini ise bugünlerde 'Ahmet Bey' ve benzer isimler almış durumda. Piyasa oyuncuları, ikinci el sitelerindeki bu oyuna bir el atılmasını ve vatandaşı zarara sokan bu durumun engellenmesini istiyor

DÜZENLEME GELİYOR

Yakın zamanda yapılacak düzenleme ile artık yetki belgesi olmayanlar araç alım satımı yapamayacak. Bu da piyasanın biraz düzelmesine , fiyatların düşmesine olanak sağlayacak. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA

Ekonomi Haberleri