Bakan Nebati Yeni Tedbir Paketini Açıkladı İşte Yeni Altın Sistemi

Son dakika: Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda yeni tedbir paketini açıkladı. Paketin içeriği yastık altı altınları, KGF destekleri ve fiyat artışının önüne geçmek gibi tedbirleri içeriyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda yeni ekonomi paketinin detaylarını anlatıyor.

Bakan Nebati'nin açıklamaları şöyle:

Türkiye ekonomi modeli yeni adımlar ve enflasyon tedbirleri tanıtım toplantısındayız. Geçtiğimiz yıl aralık ayında hayata geçirdiğimiz ekonomi politikalarını bir bir işliyoruz. Bugün 20 Aralık'tan sonra önemli bir eşiği geçeceğiz. 4 saç ayağı üzerine inşa ettiğimiz ekonomi modelimizin enstrümanlarının detaylarını sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle biliyorsunuz geçen 20 Aralık'tan itibaren sayın Cumhurbaşkanımız hızlı bir şekilde saat 19.00 itibarıyla tedbirler paketini sunmuştu. İlk maddemiz koruma mevduatı ile ilgiliydi. O günden bu güne en önemli ayaklarından birisi tam işleyiş halinde ve her geçen gün ivmesini de artırarak belli bir noktaya geldi. Bu Türk lirasına olan güvenin ve sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ortaya koymuş olduğu performansın tescil edilmesiydi.

Altın Tasarruf Sistemi

Döviz bozdurma oranı yüzde 49'u yani 10 milyar doları geçti. Şimdi adım adım tedbirlerimizden bir ikincisinde yani altın ile ilgili tasarruf önlemimiz nedir. Onlarla ilgili birkaç şey söyleyeyim. Büyümenin finansmanında yurt içi tasarrufların geliştirilmesini yurt içi tasarruflarının etkin ve verimli alanlara yönelinmesini amaçlayan bir tasarruf sistemi modeli. Bu model yastık altı birikimlerini finansal sisteme kazandıracak. Yurt için tasarrufların etkin ortamlara yönlendirilmesini geliştirecek ve TL tasarruflarının cazibesini artıracaktır.

Yastık altının ekonomiye kazandırılması paydaşlar vasıtasıyla yürüyordu. Yastık altında bulundurulan tasarruflar ülkemizin gerçeği olmasına rağmen ekonomiye kazandırılmasında yeterince yol alınamadı.

Bugüne kadar çabaları toplulaştıracak 2022 1 Mart’tan 81 ilde olmak üzere 1.500’ün üzerindeki kuyumcularda olan çalışmaları başlatıyoruz.
Ahmet amca, Ahmet dayı bunlar çocuklarının geleceğinde kendi tasarruflarını sağlayacak adımlar atacak. Fiziksel olarak biriktirdikleri altın tasarruflarını kolay ve güvenli bir şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme dahil edecekler.

Talep etmeleri dahilinde fiziki olarak geri alabilecektir. Altın ve depo hesaplarına yatırabilecekleri gibi altın karşılıklarını TL’de tutarak altın dönüşümlü mevduat hesabı açarak aynı zamanda risksiz bir kazanç sağlayacaklardır.

Fiziki teslim noktasına yıl sonuna kadar 10 bin kuyumcu katılmış olacak. Bankalarımız her ilde en az bir şubesi kuyumculuk faaliyetlerini sürdürecek hale getirilecek. Vatandaşlarımızın altınlarını sisteme rahatlıkla koyabilmesi için kuyumcu sayılarının artırılması başta olmak üzere toplama noktalarının artırılmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Paydaşlarımız altın rafineleri ve tecrübeli olan sektör liderleri olacak. Takasbank, Borsa İstanbul ve Darphane. Bunlar bankalarla iş birliğini geliştirecek. Teyzelerimizin altınlarını finansal olarak kullanılması yönünde bizleri motive edeceklerdir. Altın depo hesapları, çeyrek hesap, Altın dönüşümlü TL mevduat hesapları Takasbank ile yürümüş olacak. Altın bizim gerçekliğimiz evimizin bir köşesinde mutlak surette bu toprakların vazgeçemediği bir madendir.

Finansal sistemi rahatlatacak bir araç haline dönüştürülmesinin tam zamanıdır. Şimdi sadece paydaşlarımızın değil tüm vatandaşlarımızın gerekli adımları atmasını bekliyoruz. Bankalarda an itibarıyla Emlak Katılım, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım, Kuveyt Türk ve Albaraka bu işin önde gidenleri olacaktır. Katılım bankaları ve kamu mevduat bankaları bu işleyişte en önemli araçlar olacaktır. Alım satım, çeyrek hesap 1 Mart 2022’den itibaren çeyrek katılım hesapları 15 Mart 2022’den itibaren altın hesabı işlemleri işlevsel hale gelecek.

Kamu bankalarımız Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank bu işin öncülüğünü yapacaklar. Altın toplama günü her gün işleyecek bir tasarruf yöntemi haline gelecektir. Vatandaşlarımızın altınlarını sisteme koyabilmesi için başta sisteme dahil olacak kuyumcu sayılarının artırılması üzerine kapsamlı çalışmaları vakit kaybetmeden hayata geçiriyoruz. Altın toplama sürecinde bugüne kadar uygulanandan farklı olarak bankaların bazı şubeleri sürekli aracılık edecek.

Takasbank tarafından uygulanan altın transfer sisteminin yaygınlaştırılması, altının dijitalize edilmesi ve farklı platformların uygulamaya koyulması yer alıyor. Vatandaşlarımızın anında haberdar olabilmesi için kamu spotları devam edecektir.

Hazine destekli kefalet sistemi

Biz tasarruflarımızı artırırken Türkiye ekonomi modelinin gerekliliklerini yerine getirecek dağıtım sistemlerini kurmamız lazımdır. Bunlardan bir tanesi tüm iş dünyamızın bildiği ve bugüne kadar hep faydalandığı en önemli ayaklarından bir tanesi Hazine destekli kefalet sistemidir. Yani KGF’dir. Bununla da biz imalatçılarımızın ve ilgili tüm kesimlerin faydalanabileceği ilk paketimiz.

Dengeli ve sürdürülebilir bir büyümeye katkı sağlanması yüksek katma değerli yatırımların gerçekleştirilmesi ve cari dengeyi sağlaması, kalkınma planlı sektörlerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması bununla sağlanacak. Dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme. Geçen yıl dengeli büyümenin en önemli yılını yaşadık. Türkiye son yılların aksine büyürken cari açık azaldı.

‘’Türkiye’nin konuşulduğu bir döneme girdik’’

Bundan sonra Türkiye büyüyecek cari açık yerine gelecek. Bundan sonra Türkiye’nin büyümesinin konuşulduğu bir döneme girdik. Bunun sağlarken Hazine ve Maliye Bakanlığımızın işletmelerin krediye erişimi teminat amacıyla paketimiz bir önceki paketlerde olduğu gibi ciddi bir katkı sağladı bugüne kadar.

Sıkıntılı dönemde 2 yıl önceki başlayan salgın döneminde KGF elimiz ayağımız oldu. İş dünyamız azami şekilde faydalandı. İş dünyası gereksiz ihtiyaçlarını bile buradan giderdi. Şimdi tüketime değil üretime yönelik Türkiye’nin paketini açıklıyorum. 60 milyar liralık kefaret hacmi oluşturuyoruz. Bu bitince başlayacak paketlerin ilk adımıdır. Yeter ki üretin, yatırım yapın, bu ülkeye katma değer sağlayacak adımlar atın.

Ekonomi Haberleri