Asgari Ücretin Yılbaşında Ne Kadar Olacağı İle İlgili Rakam Verildi

Hayat pahalılığının artmasıyla beraber asgari ücrete yılbaşında ne kadar zam yapılacağı merak edilirken önemli bir açıklama geldi. İşte beklenen rakamlar.

Temmuz ayında enflasyonla mücadele kapsamında 5 bin 500 liraya çıkartılan asgari ücret için gözler yılbaşına çevrildi. Yeni orta vadeli program (OVP) kapsamında hesaplamalar yapıldı. Peki asgari ücret yılbaşında ne kadar olur?

Ekonomi yazarı Faruk Erdem, gündeme ilişkin konuları değerlendirerek asgari ücrete yılbaşında ne kadar zam yapılacağı açıkladı. A Haber canlı yayınında tek tek hesaplamalarda bulunan Erdem, asgari ücrete yılbaşında ciddi bir zam beklendiğini belirtti.

İşte Faruk Erdem’in asgari ücret ile ilgili açıklamalarından satır başları;

Yeni asgari ücret Kasım ayı itibariyle konuşulmaya başlanacak. Rakamlar da az çok belli olmaya başladı. Orta vadeli program açıklandıktan sonra bir yılsonu enflasyon hedefi açıklandı yüzde 65 gibi. Ekonomistlerle yapılan bir anket var oradan yüzde 70 civarında bir enflasyon tahmini çıktı. Bu kapsamda bir simülasyon yapıldı.

Güçlü Bir Asgari Ücret Bekleniyor

2016'dan beri ilk kez Temmuz ayında ikinci bir asgari ücret belirlendi. Dolayısıyla bu tür ek zamlar yapılacağının sinyallerini almış olduk. Güçlü bir asgari ücret artışı bekliyoruz. Bugüne kadar yapılan asgari ücret artışlarına baktığımız zaman bir önceki yılın enflasyonundan 3 ya da 5 puan daha fazla olduğunu görmüştük.

Enflasyonun Üzerinde Artış

Asgari ücret artışları hep enflasyonun üstünde olmuştu. Ama son asgari ücret artışı Ocak'tan bahsediyorum yüzde 50'nin üzerinde oldu ki enflasyonun çok üstündeydi ayrıca vergiler de kaldırılmış oldu. Gelir vergisi ve damga vergisi alınmıyor.

Şimdi yüzde 65 enflasyona bakarak aslında asgari ücrette neler olabilir şöyle bir bakalım;

YILLIK ENFLASYONUN ÜZERİNDE ARTIŞ

OVP'YE GÖRE EN AZ ARTIŞ %65

OCAK 2022-OCAK 2023 DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE 7 BİN 17 TL

TEMMUZDAN ARTIŞ YAPILIRSA 7.425 - 9.075 TL

6 AYLIK ENFLASYON DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE 6.600 TL

TAHMİNİ ÜCRET 7.500 TL

- Bizim tahminimiz 7.500 TL'den az olmayacak.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  / 

Ekonomi Haberleri